Turun kaupungin ja Turku Science Park Oy:n kesäteekkarikampanja on houkutellut 40 tekniikan alan diplomi-insinööriopiskelijaa ja arkkitehtiopiskelijaa kesätöihin Turun seudun yrityksiin. Vetovoimaa on erityisesti rakennus-, meri- ja teknologiateollisuuden yrityksissä.

Konetekniikan diplomi-insinööriopiskelijat Miko Lehtinen ja Eetu Rantanen iloitsevat teekkarikampanjan asunto- ja bussieduista, jotka ovat heistä merkittävä kädenojennus tiukalla budjetilla eläville opiskelijoille.

Kampanjan ideana on, että Turun seudulta kesätyöpaikan löytänyt kesäteekkari voi hakea asunto- ja bussikorttietua kolmeksi kuukaudeksi. Kampanja on suunnattu osaajille, joista alueella on erityinen pula: kone-, tuotanto-, meri- ja rakennustekniikan diplomi-insinööriopiskelijoille sekä arkkitehtiopiskelijoille Suomen teknillisissä yliopistoissa.

Kampanjan avulla 25 Turun seudun yritystä on löytänyt palkkalistoilleen yhden tai useamman kesäteekkarin. Tulijoita on Espoon Otaniemestä, Tampereelta, Oulusta, Lappeenrannasta ja Vaasasta. Kun viime kesänä kaupungin tarjoamaan etuun tarttui 26 kesäteekkaria, tänä kesänä kampanjan kaikki 40 paikkaa täyttyivät nopeasti.

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus toivotti kesäteekkarit tervetulleiksi Turkuun ja antoi vinkkejä turkulaiseen illanviettoon paikallisella sananparrella ”Blankosta Dynamoon ja Hesen kautta himaan”.

 Se kertoo siitä, että turkulaisilla yrityksillä on aidosti mielenkiintoisia töitä tarjolla teekkareille, Turun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus iloitsee.

Hän toivoo, että kesäteekkarit olisivat tyytyväisiä valitsemiinsa yrityksiin ja päinvastoin, ja että mahdollisimman moni voisi harkita asettuvansa joskus pysyvästi Turkuun. Kattelus uskoo, että teekkareiden hyvät kokemukset Turusta kiirivät myös heidän kollegoidensa korviin.

Asuntoetu ja kiinnostava työ houkuttelevat

Konetekniikan insinööriopiskelija Eetu Rantanen tuli Turkuun Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta. Hän tekee kesän töitä Meyerin telakalla laserhitsauslaboratoriossa. Turun seudun työmahdollisuudet avautuivat hänelle Meriteollisuus esittäytyy -risteilyllä syksyllä.

Kiinnostavan, opintoihin sopivan työn lisäksi Rantasen kesätyöpäätöksessä painoi kesäteekkarikampanjan asuntoetu. Valmistuttuaan hän haluaisi työllistyä Turkuun, Tampereelle tai Helsinkiin. Kiinnostavan työpaikan lisäksi asuinympäristön viihtyvyydellä on väliä.

 Sitä haluaa elävään paikkaan, missä on ihmisiä ja tekemistä.

Maskulainen Kasper Nurminen on Kerttulin lukion ICT-linjan kasvatti, joka päätyi opiskelemaan informaatioverkostojen diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistoon Espooseen. Turussa hän asuu nyt ensimmäistä kertaa.

Kasper Nurminen opiskelee informaatioverkostojen diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistossa Espoossa. Hän työskentelee ohjelmistokehittäjäharjoittelijana Taiste Oy:ssä, jolla on toimistot Helsingissä ja Turussa. Kesäteekkarikampanjan asuntoetu ratkaisi Nurmisen kesäsuunnitelmat Turun eduksi.

Maskulaisen Nurmisen paikallisidentiteetti on tällä hetkellä haussa, ja hän arvelee opiskelujen jälkeen asettuvansa joko pääkaupunkiseudulle tai Turkuun.

Oulun yliopistossa konetekniikan insinööriksi opiskeleva Miko Lehtinen tekee kesän suunnittelu- ja lujuuslaskentatöitä suunnittelutoimisto Deltamarinilla. Hän opiskelee pääaineenaan melko teoreettista teknillistä mekaniikkaa ja pohtii, että tulevaisuuden asuinpaikan ratkaisee pitkälti sopiva työpaikka.

 Jos vain saan sellaisia työtehtäviä, joissa voin hyödyntää pätevyyttäni, niin ehdottomasti tulen Turkuun.

Kesärekrytoinneilla on väliä

Turkuun kesätöiden perässä muuttaneet teekkarit pääsivät tutustumaan toisiinsa Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajan Lauri Katteluksen isännöimässä kesäteekkarikampanjan illanvietossa.

Deltamarin Oy:n henkilöstöpäällikön Veijo Tuomisen mukaan kesäteekkarikampanjasta on merkittävää hyötyä, kun osaajia houkutellaan muilta paikkakunnilta. Deltamarin palkkasi kesäteekkarikampanjan kautta kaksi konetekniikan insinööriopiskelijaa.

Tuomisen mukaan diplomi-insinööreistä on alalla todella kova kilpailu. Kesärekrytoinnit ovat Deltamarinille merkittäviä siksi, että 90 prosentilla kesätyöntekijöistä ura jatkuu yrityksessä opiskeluiden jälkeen.

 Jos ajatellaan laivapuolta, niin olemme melkoisen iso diplomitöiden ja AMK:n lopputöiden teettäjä. Kun meillä vain pääsee töihin kiinni, on melko varmaa, että työpaikkakin täältä irtoaa.

Teknologiateollisuus ry:n Varsinais-Suomen aluepäällikön Teppo Virran mukaan alan yritysten osaajatarve on lähivuosina kova. Syinä ovat alueen taloustilanteen nopea käännös parempaan sekä se, että yrityksiin tarvitaan uutta väkeä myös eläköityvien työntekijöiden tilalle.

 Kesäteekkarikampanja on hyvä keino muiden joukossa. Kaikki keinot ovat tarpeen, ja eri aktiviteetit eivät kilpaile keskenään.

Turun kesäteekkarikampanja toteutetaan yhteistyössä Turun seudun joukkoliikenne FÖLIn ja Turun Ylioppilaskyläsäätiön kanssa. Vastaava kampanja on käynnissä myös Raumalla.

Teksti ja kuvat, Heidi Pelander,