6Aika-yhteistyössä toteutetussa TRY OUT! -hankkeessa tarkastellaan kokeilujen avulla kiertotalouteen ja cleantechiin pohjautuvan liiketoiminnan tulevaisuutta. Tulevaisuuteen kurkistetaan laatimalla skenaarioita kiertotalouden mahdollisesta tilanteesta vuonna 2030. Hankkeessa on mukana turkulaisia ja helsinkiläisiä toimijoita. Hankkeesta kertoo lisää hankkeen yhteyshenkilö, koulutus- ja tutkimusvastaava Piia Nurmi Turun ammattikorkeakoulusta.

Rahoitusohjelma: EAKR, 6Aika-yhteistyö

Toteutusaika: 1.8.2016 - 31.10.2018

Budjetti: 554 384€

Hankekumppanit:

  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Turun yliopisto
  • Helsingin yliopisto
  • Demos Helsinki

Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa TRY OUT! -projektissa on syntymässä kaksi kokeilukulttuuriin ja yhteiskehittämiseen perustuvaa innovaatioalustaa. Niiden tehtävänä on tarjota toimintaympäristö uudenlaisten kiertotalouden ja cleantechin liiketoimintamallien sekä sektorien välisten toimintatapojen ja yhteistyömuotojen kokeiluille. ”Ajatus mahdollisesta innovaatioalustasta syntyi vuonna 2015. Aihiota haluttiin päästä kokeilemaan ja kehittämään. Kiertotalouden ja cleantechin liiketoimintamahdollisuudet oli myös tunnistettu ja niiden kehittäminen haluttiin asettaa sekä innovaatioalustan että hankkeen keskiöön”, Piia Nurmi kertoo.

Kokeilut ja digitalisaatio kiertotalouden vauhdittajina?

Nurmi katsoo, että kokeilujen rooli kiertotalouden liiketoiminnan lisäämisessä ja kasvattamisessa on merkittävä: niiden avulla löytyvät uudet kumppanuudet, ideat ja ratkaisut sekä uudet avaukset esimerkiksi materiaalien hyödyntämisessä.

Kokeiluista toimivimmat jäävät elämään ja etenevät markkinoille”, toteaa Piia Nurmi.

Hanke onkin mahdollistanut mittavan määrän kokeiluja, joita dokumentoidaan hankkeessa kehitetyllä työkalulla. TRY OUT! aloitti kokeilujen ja oppimisprosessin dokumentoinnin keväällä 2017. Näin oppimis- ja kehitysprosessia tehdään näkyväksi. ”Erityisen iloisia olemme jatkuvasti laajenevasta tulokset ja tuotokset -osiosta”, Nurmi mainostaa.

Dokumentointia on tarkoitus tehdä erilaisista kokeiluista, jotka kattavat niin robottien käytön tekstiilien lajittelussa kuin autojen muoviosien tai optikkoliikkeiden ylijäämäisten aurinkolasilinssien uusiokäytön. Lisäksi hankkeessa on muun muassa dokumentoitu singaporelaisille opiskelijoille järjestetyn, kiertotaloutta ja suomalaista koulutusjärjestelmää käsittelevän intensiivikurssin oppimisprosessia. Niin ikään on dokumentoitu oppimisprosessia lukiolaisille järjestetystä kiertotalous- ja ilmastonmuutosaiheisesta MyTech-päivästä. 

Hanketoimintaa ympäristöliiketoiminnan, resurssitehokkuuden ja kestävän liiketoiminnan parissa on Nurmen mukaan tehty jo vuosia. TRY OUT! -hankkeessa otettiin kuitenkin uusia askelia muun muassa nostamalla esiin digitalisaation roolia osana kiertotaloutta. Muun muassa avoimen datan, digitalisaation ja lohkoketjuteknologian mahdollisuuksia kiertotalouden edistämisessä ollaan tarkasteltu sekä otettu selvää eri puolilla maailmaa toimivista kiertotalouden digialustoista.

Onnistuneen hankkeen takana intensiivinen hakuprosessi

Yhdessä hankekumppaneiden kanssa hoidettu hakuprosessi oli Nurmen mukaan intensiivinen puserrus, jossa varsinaista hakemusta valmisteltiin yhden kuukauden ajan neljän organisaation yhteistyönä. ”Turun yliopisto oli tuttu kumppani ennestään. Helsingin kumppanit olivat puolestaan uusia tuttavuuksia. Yhtenä hankesuunnittelun agendana olikin tiiviimpi tutustuminen Helsingin yliopiston ja Demoksen toimintaan”, Nurmi kertoo. Uudet kumppanit löytyivät ottamalla suoraan yhteyttä niihin tahoihin, joiden kanssa ideaa haluttiin viedä eteenpäin.

Lisähaastetta hakuprosessiin toi kaupunkiorganisaatioiden sitouttaminen hankkeeseen sekä haun ajoittuminen vuodenvaihteen paikkeille. Nurmi toteaa, että kaupunkien roolista hankkeissa käydään jatkuvaa keskustelua: "kuka" on kaupunki, mistä sen löytää ja miten se voi olla hankkeessa mukana? ”Tätä keskustelua kannattaa käydä kaupungin edustajien kanssa sekä hakuvaiheessa että hanketta toteuttaessa”, Nurmi painottaa. 

Hakuprosessin intensiivisyydellä on ollut myönteinen vaikutus hankkeen toteutukseen.

Kumppanit ovat olleet sitoutuneita ja tehneet työtä omien ja koko hankkeen tavoitteiden saavuttamiseksi”, kehuu Piia Nurmi.

Kumppaneiden sitoutuminen jo hakuvaiheessa luo edellytykset onnistuneelle projektille aina sen käynnistämisestä sen toteuttamiseen. Hakuprosessia huomattavasti helpottavaksi ja erittäin myönteiseksi kehitykseksi, Nurmi nostaa Ideahaku-prosessin. Jatkossa hakuprosessissa toimitetaan ensin lyhyt ideapaperi, jonka jälkeen valmistellaan varsinainen hakemus. ”Aiomme tulevaisuudessakin jatkaa hanketyöskentelyä vaihtelevin rahoitusinstrumentein”, Nurmi mainitsee.

 

 

Hankkeen kotisivut

6Aika