Turun ja sen lähiseutujen 5G-valmiudet omaavan mobiiliverkon rakennustyöt saadaan päätökseen juhannukseen mennessä. Maaliskuussa aloitetussa hankkeessa mobiiliverkon tukiasemien laitteistot korvattiin uusimmalla saatavilla olevalla teknologialla. Turun talousalueen verkko on huippunopea ja se mahdollistaa jopa gigan mobiililaajakaistayhteydet Turun ydinkeskustassa.

Turun uuden 5G-valmiudet omaavan verkon merkittävimpänä hyötynä on entistä nopeampi ja luotettavampi tiedonsiirto. Mobiiliverkon nopeus Turussa ja sen lähiseudulla on moninkertaistunut uudistushankkeen myötä. Turun ydinkeskustan alueella verkossa voi surffailla jopa gigan nopeudella.

– Uusi mobiiliverkko tuo välittömiä etuja Turun talousalueen asukkaille ja yrityksille. Nopea verkko sujuvoittaa esimerkiksi digitaalisten palveluiden käyttöä, kuten erilaisten sisältöjen ja suurikokoisten tiedostojen jakamista sekä videoiden katselua ja videoneuvotteluita. Lisäksi verkko sisältää esineiden internetin vaatimat toiminallisuudet, joka mahdollistaa uudenlaisten palveluiden kehittämisen alueen asukkaille, sanoo Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen.

Elisa on testannut jo kahden vuoden ajan tulevaisuuden 5G-verkon toteutukseen käytettävää teknologiaa ja esikaupallisia sovelluksia. Viimeisin testi tehtiin helmikuun alussa, jolloin testattiin lisätyn (AR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) -sovelluksia maailman ensimmäisessä esikaupallisilla päätelaitteilla toteutetussa 5G-verkossa. Turun verkon päivittäminen on yksi merkittävä askel matkalla 5G aikaan.

5G-valmiudet omaava verkko on perusta tulevaisuuden kaupunkipalveluille

Uusi mobiiliverkko mahdollistaa kokonaan uudenlaisten älykkäiden digitaalisten palvelujen kehittämisen Turun talousalueen asukkaille ja avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille. Elisa on mukana Turun kaupungin Smart and Wise City Turku -hankkeessa, jossa yhdistyvät tavoite seudullisesta hiilineutraaliudesta ja Smart City -konsepti. Keskeisenä mahdollistajana toimii digitalisaatio ja sen synnyttämä data, jonka siirtonopeus kasvaa 5G-teknologian ansiosta moninkertaiseksi.

– Olemme iloisia siitä, että Elisa on rakentanut Turun talousalueelle huippumodernin mobiiliverkon ja on sitä kautta tukemassa alueen elinkeinoelämän kehitystä. Tavoitteenamme on kehittää osana Smart and Wise City Turku -hanketta entistä parempia digitaalisia palveluita kaupunkilaisille. Tällaisia palveluita voivat olla esimerkiksi koteihin tuotetut hoivapalvelut, opastamiseen ja liikenteeseen liittyvät palvelut sekä energiatehokkuuden parantamiseen liittyvät palvelut, Turun kaupungin strategia- ja kehittämisjohtaja Jussi Vira toteaa.