Turun kaupunginjohtaja Minna Arve ja kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan kehityspäällikkö Risto Veivo esittelevät Turun ilmastopolitiikkaa Montrealissa järjestettävässä ICLEI – Local Governments for Sustainability -konferenssissa.

ICLEI – Local Governments for Sustainability -konferenssi käynnistyi Montrealissa keskiviikkona 19.6.2018.

Turun ilmastopolitiikan tavoitteet ja tahtotila ovat esillä globaalilla tasolla 19.–22.6., jolloin Montrealissa järjestetään valtaisa ICLEI – Local Governments for Sustainability -kokous. Joka kolmas vuosi järjestettävä nelipäiväinen konferenssi kerää yhteen maailman johtavat kaupunkikehityksen asiantuntijat ja paikallishallinnon edustajat.

Kaupunginjohtaja Minna Arve sekä Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan kehityspäällikkö Risto Veivo edustavat konferenssissa Turkua. Arve pitää tilaisuudessa Turun ilmastopolitiikan hiilineutraaliustavoitteita esittelevän luennon ja osallistuu globaaliin kaupunginjohtajien istuntoon, jossa puhuvat myös esimerkiksi Heidelbergin ja Almadan pormestarit sekä Seoulin apulaispormestari. Veivo puolestaan alustaa kansainvälisessä asiantuntijapaneelissa ilmastotyön ja smart city kehityksen yhdistämisestä Turun Smart and wise -kärkihankkeessa.

Minna Arven mukaan asukkaiden aktivoiminen on etusijalla, kun ilmastostrategian halutaan onnistuvan.

Asukkaiden aktivoiminen on etusijalla, kun ilmastostrategian halutaan onnistuvan

 – Turussa olemme yhdistäneet ilmastotoimet, osallistavuuden ja älydigitalisaation. Annamme lämmönkäyttäjille mahdollisuuden tuottajakuluttajuuteen ja aktiivisempaan rooliin energiankäytössä. Kehittämällä lämpöverkkoa luomme kaksisuuntaista, avointa lämpökaupankäyntiä, kertoo Arve.

 – Asukkaat, yritykset, yhdistykset, korkeakoulut, koulut ja sairaalat, asuntoyhtiöt ja kansalaisjärjestöt – kaikkia tarvitaan ilmastotoimissa, Arve korostaa.

Turku osallistuu aktiivisesti keskusteluun

ICLEI:ssa kohtaavat sadat eri puolilta maailmaa saapuneet kaupunkikehityksen eteenpäin viejät. Osallistujat edustavat paikallishallintoja, aluehallintoja ja hallituksia, ja mukana on yksityissektorien, yliopistojen ja tutkimuslaitosten sekä muiden kansainvälisten järjestöjen edustajia. Tarkoituksena on hahmottaa yhteisiä päämääriä globaalin kestävän kehityksen edistämiseksi.

Turku osallistuu aktiivisesti keskusteluun koskien sekä yhteistyötä ja yhteisiä hankkeita kaupunkien välillä että ICLEI:n uuden agendan ja työohjelman hyväksymistä. Kaupunkien globaali kestävän kehityksen yhteistyö ICLEI:n piirissä keskittyy seuraavan kolmen vuoden aikana viiteen teemaan:

  1. Kasvihuonepäästöjen vähentäminen – vähähiilinen kehitys
  2. Luontoon pohjautuva kehitys ja ratkaisut
  3. Kiertotalous
  4. Resilienssi - muutosten kestävyys
  5. Tasa-arvoinen ja ihmiskeskeinen kehitys

Vahvaa ilmastopolitiikkaa toteuttava Turku on kansainvälisesti haluttu kumppani ja kokemuksien jakaja. Turun alueen kestävän kehityksen osaaminen on vahvaa ja antaa hyvän pohjan kestävien ratkaisujen ja liiketoiminnan kehityshankkeille. Monet Turun alueen yritykset ovat edelläkävijöitä jo nyt, esimerkiksi meriteollisuus ja kemian alan kiertotalousyritykset kehittävät Turussa johtavia kestäviä ratkaisuja.

Lisätietoa: