Peräkkäiset urheilutapahtumat muuttavat Turun harrastelijoiden ja ammattilaisten kisa-areenaksi elokuussa. Sporttiviikon aikana yleisö Turussa pääsee seuraamaan niin triathlonia, maratonia kuin pyöräilyäkin. Uutta väriä tuo kansainvälinen seikkailu-urheilukilpailu, jonka maali on Turun linnalla.

Tapahtumat tarjoavat osallistumismahdollisuuden sekä harrastelijoille että lajiensa huipuille. Sarjoja löytyy kaikilla tasoilla perheen pienimmistä ammattilaisiin. Yleisölle elokuisen sporttiviikon tapahtumat ovat maksuttomia. Yleisön on hyvä varautua muuttuneisiin liikennejärjestelyihin tapahtumapäivien ympärillä.

Uintia Aurajoessa

Nopeasti kansainväliseen Challenge Family -tapahtumaperheeseen noussut triathlonkisa Challenge Turku järjestetään 10.–12.8. Uintiosuuden areenana toimii Aurajoki, mikä antaa yleisölle loistavat mahdollisuudet seurata kisaa jokirannan paraatipaikoilta. Myös juoksu- ja pyöräilyosuuksia pääsee kannustamaan aivan keskustan tuntumassa. Mukaan eri sarjoihin on ilmoittautunut yli 800 osallistujaa.

Kilpailuviikonlopun aloittavat lauantain juniori- ja sprint-kilpailut, joista ensimmäisenä klo 12 starttaa lapsi-aikuinen -lähtö. Junioreiden matkana klo 13 on 150 metrin uinti, 5 kilometrin pyöräily ja yhden kilometrin juoksu. Sprinttikisa klo 14.30 puolestaan tarjoaa harrastajille haasteena 750 metrin uinnin, 20 kilometrin pyöräilyn ja 5 kilometrin juoksun.

Lauantain uusi kisamuoto Challenge4All sopii vähemmänkin lajia harrastaneille. Sen matkana on 300 metrin uinti, 10 kilometrin pyöräily sekä 2,5 kilometrin juoksu. Sarja käynnistyy klo 14.40.

Sunnuntaina on vuorossa puolimatkan kilpailu, joka sisältää 1,9 kilometrin uinnin, 90 kilometrin pyöräilyn ja juoksua 21,1 kilometriä. Puolimatkan palkintojenjako tapahtuu klo 17 Varvintorilla.

Seikkailijat saapuvat Turkuun

Turun linnan piha toimii kansainvälisen seikkailu-urheilukisan maalina 16.–18. elokuuta. Nordic Islands Adventure Race käynnistyy Tukholmasta 12.8., jolloin matkaan lähtee 23 kansainvälistä joukkuetta. Ne taittavat matkaa kiipeillen, maastopyörillä, melomalla, uimalla ja juoksemalla, navigoiden omaa reittiään Ahvenanmaan ja Turun saariston läpi Turkuun. 600 kilometrin pituisen reitin varrella poiketaan tarkistuspisteillä, joiden sijainti kerrotaan joukkueille vasta kisan aikana. Non-stoppina kulkeva kilpailu vaatii huippukunnon lisäksi taktista työskentelyä reittien ja joukkueen unen suunnittelussa. Nordic Islands Adventure Race -kilpailun etenemisestä voi seurata koko kilpailun ajan tunnisteella #nordicislandsar ja tililtä @nordicislandsar.

Joukkueiden odotetaan saapuvan Turun linnan maalialueelle torstain 16.8. ja perjantain 17.8. aikana. Lauantaina 18.8. klo 12 maalialueella järjestetään palkintoseremonia, jota myös yleisö on tervetullut seuraamaan.

Uutena lasten Minimarathon

Tuhannet juoksijat valtaavat Turun keskustan ja Ruissalon saaren 27:lla Paavo Nurmi Marathonilla lauantaina 18.8. Suomen suurimpiin ja kansainvälisimpiin lukeutuva juoksutapahtuma houkuttelee Turkuun tänäkin vuonna osallistujia yli 20 maasta. Turun kaupunginteatterin edestä starttaavien lähtöjen juoksumatkoina ovat täyden 42 kilometrin maraton, 21 kilometrin puolimaraton sekä 10 kilometrin matka. Yleisö on tervetullut kannustamaan juoksijoita reitin varrelle.  

Huippu-urheilun ohella Paavo Nurmi Marathon tukee myös lasten liikuntakulttuuria. Lapsille tarjotaan liikunnallista tekemistä lähtö-/maalialueen tuntumassa Hämähäkkitontilla sekä uutuutena Minimarathon, jossa valittavissa on kaksi reittiä. 700 metrin mittainen Paavon Patsaan kierto sopii perheen pienimmille. Kirjastosiltaa ja Aurajokirantaa kiertävä maisemareitti on pituudeltaan 1,2 kilometriä. Minimarathonin lähtö klo 11 on kaikille avoin, maksuton ja ikärajaton. Juosta voi itse tai yhdessä vanhemman tai muun tukijan kanssa. Kaikki juoksijat palkitaan mitalilla. Ilmoittautua voi etukäteen tai paikan päällä.

Pyöräilyä ja ohjelmaa koko perheelle

Varsinais-Suomen suurin pyöräilytapahtuma kutsuu mukaan kaikenikäiset pyöräilijät kuntotasoon katsomatta. Tuomiokirkkopuistosta starttaavat reitit kulkevat Turun ja lähikuntien alueella ja sopivat koko perheelle. Tapahtumassa ei ole virallista ajanottoa, joten matkaan voi lähteä yhtä hyvin kisaamaan tosissaan tai nauttimaan maisemista ja liikunnan ilosta.

Lauantain 18.8. pitkillä matkoilla pyöräillään 300 sekä 240 kilometriä. Lähtö tapahtuu klo 7 aamulla ja maaliin saavutaan klo 15 ja 20 välillä. Sunnuntaina 19.8. ajetaan lyhyemmät 30, 80 ja 120 kilometrin matkat. Sunnuntain klo 11 starttaava Tour 30 on niin sanottu perhelähtö, jota tullaan kannustamaan suurella joukolla. Ne, jotka eivät lähde pyöräilemään, voivat viihtyä tapahtuma-alueella lasten liikuntaleikkien parissa.

Kaikki sporttitapahtumat vaikuttavat liikenteeseen jo tapahtumapäivien ympärillä.

Lisätietoja:

Challenge Turku: www.challengeturku.com
Nordic Islands Adventure Race: nordicislandsar.com
Paavo Nurmi Marathon: paavonurmimarathon.fi
Turku Touring -pyöräily: www.turkutour.fi
Turun seudun tapahtumakalenteri: www.turkukalenteri.fi

Kuva: Nordic Islands Adventure Race / Staffan Björklund ja Fredrik Wannerstedt