Turku on kaupunkipolitiikan valtakunnallinen keskipiste keskiviikkona 29.8. alkavan Kaupunkifoorumin myötä. Turun kaupungin ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyössä Logomossa järjestämä kaksipäiväinen tapahtuma juhlii samalla Kaupunkifoorumien 20-vuotista taivalta – ensimmäinen Kaupunkifoorum järjestettiin juuri Turussa vuonna 1998.

Kaupunkifoorumin tarkoituksena on herättää keskustelua valtakunnan kaupunkipolitiikan nykytilasta ja siitä, miten tulevaisuudessa rakennetaan elinvoimaa kaupunkeihin.

Kaupunkifoorumia pohjustaa kansallisen kaupunkipolitiikan esiseminaari Turun kaupungintalolla tiistaina 28.8. Seminaarissa käsitellään uusimman kaupunkitutkimuksen tuloksia ja tutkimuksen suhdetta käytännön kaupunkipolitiikkaan.

Turun Kaupunkifoorumiin odotetaan yli 150 osallistujaa. Pääpuhujana toimii OECD:n pian jättävä, kotimaahan paluun tekevä apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi. Muita puhujia tilaisuudessa ovat muun muassa Amsterdam University of Applied Sciences -yliopiston professori Willem van Winden sekä Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen professori Markku Wilenius.

Vahvat kaupungit luovat menestystä ja hyvinvointia koko Suomelle. 

Minna Arve

– Turku toivottaa kaupunkipolitiikan ystävät erittäin tervetulleiksi kaupunkiin. Kaupunkien tulevaisuus ja niiden kehittäminen ovat aiheita, joista on tärkeää keskustella mahdollisimman laajasti. Vahvat kaupungit luovat menestystä ja hyvinvointia koko Suomelle. Vaikuttava kaupunkipolitiikka vahvistaa kaupungistumisen hyviä puolia ja vastaa myös kaupungistumisen luomiin haasteisiin, kertoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Kaupunkifoorumista Eurooppa-foorumiin – Nyt saa sanoa!

Superviikko huipentuu torstaina 30.8. alkavaan Eurooppa-foorumiin. Ensimmäistä kertaa Turussa järjestettävästä kolmepäiväisestä tapahtumasta halutaan rakentaa alusta yhteiskunnalliselle keskustelulle, jossa pohditaan Suomen tämän hetkistä ja tulevaa roolia Euroopassa ja Euroopan Unionissa pidemmän aikavälin perspektiivistä.

Tapahtuman seminaareissa, paneelikeskusteluissa, kyselytunneilla ja kansalaiskeskusteluissa käydään rakentavaa vuoropuhelua Euroopasta ja Euroopan Unionin merkityksestä ja kehityksestä. Erilaisilla kohtaamisilla pyritään kaventamaan kuilua päätöksenteon ja kansalaisten arjen välillä.

Suomen roolista Euroopassa ja EU:ssa ovat keskustelemassa esimerkiksi Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, Suomen EU-suurlähettiläs Marja Rislakki, ulkoministeriön valtiosihteeri Matti Anttonen ja Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Turkuun tulee myös suomalaisten puolueiden puheenjohtajistoa, ammatti- ja muiden edunvalvontajärjestöjen edustajia sekä lähes kaikki Suomen europarlamentaarikot.