EU:n rajat ylittävää yhteistyötä tukevan Interreg Central Baltic -ohjelman neljäs, ja ohjelmakauden 2014-2020 viimeinen, hakukierros käynnistyy 15. lokakuuta.

Neljännellä hakukierroksella rahoitus on kohdennettu ohjelman neljän prioriteetin alatavoitteisiin seuraavasti:

P1 Taloudellisen kilpailukyvyn vahvistaminen:

1.1.  Uudet osaamisintensiiviset yritykset
1.2.  Lisää vientiä uusille markkinoille

P2 Yhteisten varojen kestävä käyttö:

2.1.  Luonnon ja kulttuuriresurssien kehittäminen kestäviksi matkailukohteiksi

P3 Saavutettavuuden parantaminen:

3.1.  Ihmisten ja tuotteiden liikkumisen edistäminen kehittämällä liikennekäytäviä ja solmukohtia

P4 Osaava ja osallistava keskisen Itämeren alue:

4.1.  Sosiaalisen osallisuuden lisääminen

Ohjelmakauden budjetista on jäljellä 8 miljoonaa euroa, mikä on jaossa neljännellä hakukierroksella. EAKR:n rahoitusosuus hankkeista on enintään 79 %.

Central Baltic -ohjelman rahoitusta voivat hakea toimijat Virosta, Suomesta, Ruotsista ja Latviasta. Tukikelpoisia hakijoita ovat julkiset (kansalliset, alueelliset ja paikalliset) viranomaiset, julkis- sekä yksityisoikeudelliset laitokset. Sen sijaan suuret yhtiöt, joissa on yli 250 työntekijää tai yli 50 miljoonan liikevaihto ja/tai yli 43 miljoonan euron vuotuinen tilikauden tase, eivät ole tukikelpoisia.​

Tähän mennessä on hyväksytty 97 ohjelman alaista hanketta, joista suurin osa on ”Osaava ja osallistava keskinen Itämeren alue” -prioriteettia tukevia (35 hanketta). Ohjelman suurimmat rahoitusosuudet on kohdennettu saavutettavuuden parantamiseen (35,1M€) sekä yhteisten varojen kestävään käyttöön (33,9M€). Taloudellisen kilpailukyvyn vahvistamiseen on varattu 25,5M€ ja osaavan ja osallistavan keskisen Itämeren alueen kehittämiseen 10,6M€.

Neljännelle hakukierrokselle kannattaa kehitellä hankkeita jo nyt. Central Baltic -sihteeristö suosittelee konsultoimaan heitä valmisteluvaiheessa hankkeen laadun ja sopivuuden varmistamiseksi. Hakemus täytetään eMonitoring System (eMS) -järjestelmään, joka on auki neljä viikkoa 15.10.-16.11.2018. Johtoryhmä valitsee hyväksyttävät hankkeet maaliskuussa 2019.

Asiasanat: