Viimeisessä unionin tilaa käsittelevässä puheessaan Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker korosti tavoitetta yhtenäisestä EU:sta, joka pystyy toimimaan vahvana globaalina toimijana. Jäähyväispuheen muita suuria teemoja olivat mm. maahanmuutto, turvallisuus ja Afrikan kanssa tehtävä yhteistyö. Uusina poliittisina tavoitteina Juncker esitteli mm. kesäajasta luopumisen.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker piti 12. syyskuuta viimeisen suuren linjapuheensa Euroopan parlamentissa Strasbourgissa. Täysin kriisitön EU ei Junckerin aikana ole ollut. Niin maahanmuutossa kuin taloudessa on kohdattu haasteita, joista Junckerin mukaan on nyt selvitty. Hän haluaisi lisätä valvontaa EU:n ulkorajoilla, mutta samalla luoda lisää laillisia reittejä Eurooppaan, sillä unioni tarvitsee myös sen rajojen ulkopuolelta saapuvaa työvoimaa. Sisärajoja hän haluaisi häivyttää entisestään ja lisätä myös Bulgarian ja Kroatian Schengen-alueeseen.

Ennen kaikkea hän haluaisi EU:n siirtyvän aikaan, jolloin suuria rajalinjoja ei enää vedettäisi idän ja lännen tai etelän ja pohjoisen välille. Hän haluaa Euroopan yhdistyvän ja kannustaa eurooppalaiseen kansanmielisyyteen, joka ei sulje pois kansallista tervettä nationalismia. Toisaalta hän näkee hallitsemattoman nationalismin Euroopan myrkkynä. Unkaria Juncker ei maininnut nimeltä puheensa aikana, mutta totesi, että EU:n sanktiomenettelyä on käytettävä tilanteissa, joissa oikeusvaltioperiaate on uhattuna. Parlamentti äänestikin Junckerin puheen jälkeen selvälukuisesti (448–197) kurinpitotoimien aloittamisesta Unkaria vastaan.

Juncker toivoo EU:n pyrkivän eurooppalaisen diplomatian yhtenäisyyteen ja olemaan vahva globaali toimija. Juncker haluaisikin siirtyä neuvostossa määräenemmistöpäätöksentekoon mitä tulee yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Globaaliin toimijuuteen kuuluu hänen mielestään myös rooli sotilasmahtina, mikä tarkoittaisi yhteisiä sotilasvoimia ja materiaalihankintoja. Juncker haluaa myös Iso-Britannian säilyvän yhteistyötahona turvallisuusasioissa. Toisaalta yhteismarkkinoiden suhteen Juncker oli hyvin selväsanainen, eli Brexit tarkoittaa maan siirtymistä niiden ulkopuolelle.

Erityisesti Juncker nosti esiin uuden Afrikan ja EU:n kestävien investointien ja työpaikkojen allianssin, jonka tarkoituksena on nostaa EU:n ja Afrikan kumppanuus uudelle tasolle. Komissio ehdottaa tätä varten mm. lisää investointeja, yksityisten sijoittajien houkuttelemista, koulutuksen kehittämistä työllistyvyyden tukemiseksi sekä kaupankäynnin parantamista.

Juncker muistutti myös tulevista Euroopan parlamentin vaaleista ja haluaa, että komission esittämiä aloitteita saadaan vietyä eteenpäin. Suurempien kokonaisuuksien, kuten rajavalvonnan ja puolustusyhteistyön lisäksi tämä tarkoittaa esimerkiksi kertakäyttöisen muovin kieltämisen ja kesäajan lakkauttamisen viemistä eteenpäin. Juncker on vahvasti tukenut kesäajan lopettamista. Hänen mukaansa jäsenmaat saisivat itse päättää, siirtyisivätkö he lopullisesti kesä- vai talviaikaan.

 

Lisätietoa:

Junckerin puhe kokonaisuudessaan suomeksi

 

Asiasanat: