Turun päivää 16.9. vietettiin mahtavassa säässä, aurinko paistoi niin taivaalla kuin kasvoillakin. Väkeä oli mukavasti liikkeellä ja tapahtumia riitti jokaiselle.

Kävijämääriä

  • Museokeskuksen museot: 10 609 
  • Mahdollisuuksien tori: 6000
  • PM-ravit: 5000
  • Keskuspaloasema: 2500
  • Jätevedenpuhdistamo: 2200
  • Kauppatorin infokontti: 2000
  • Kovimmat koneet: 1000–1500
  • Kaupungintalo: 1232
  • Paavo Nurmen talo: 600
  • Bryggman ja aikalaistaiteilijat –näyttely: 100
  • Kauppatori: 60 kirpputorimyyjää

Katso Turun päivän kuvagalleria jutun lopusta. 

Forum Marinumille kerääntyi heti aamusta alkaen ihmisiä ihmettelemään pärekoneesta lähtenyttä pauketta. Siinä sivussa sai ihailla vanhoja autoja ja muutamaa mopoakin. Uusittu apteekkimuseo ja Qwenselin maistuva kahvila hellivät näkö- ja makunystyröitä upeassa puutalomiljöössä lähes keskellä kaupunkia. Museot keräsivät muutenkin hyvän joukon kävijöitä, hieman yli 10 000. Museokeskuksen museoihin oli vapaa pääsy.

Pohjoismaiden Mestaruus –raveissa vieraili kahden päivän aikana yhteensä 5000 kävijää. Turun uudelle Kauppatorille pääsi harrastamaan torimyyntiä. Myyjiä oli reilu 60 ja Kauppatorin infokontissa vieraili noin 2000 kävijää. Kävelykadulla harrastettiin muun muassa puoluepolitiikkaa, keppihevostelua ja kansantanssia. Lettupisteeseenkin oli pitkä jono. Turun kaupungintalolla esiteltiin 6aika –hankkeita sekä ratapihan elämyskeskuksen arkkitehtikilpailun kilpailutöitä. Kaupungintalolla kävijöitä oli päivän aikana 1232. 

Paloasemalla oli näytillä pelastuskalustoa, myös palomuseo oli avoinna. Aurajoella järjestettiin perinteiseen tapaan siivousnäytös, jossa sukellettiin jokeen heitettyjä pyöriä takaisin maanpinnalle. Vanhan Suurtorin Mahdollisuuksien torilla julkistettiin Turun Flikka ja Poika -kilpailun voittajat, Paula Pukkinen ja Oskari Vuotila, jotka poikkesivat myöhemmin iltapäivällä tervehtimässä TYKS:ssa Turun kaupungin vastasyntynyttä kummilasta Ezel Risto Kocaa. Mahdollisuuksien torilla kävi vierailemassa 6000 ihmistä. 

Jokke Jokijuna oli menestys

Yksi tämän vuoden suosikeista oli jätevedenpuhdistamon luolissa puksutteleva Jokke Jokijuna, joka otti kyytiinsä innokkaiden lasten lisäksi uteliaita vanhempia. Luoliin tutustui 2200 kävijää.  Jätevedenpuhdistamossa vietettiin 50-vuotisjuhlia.

Vesimuseossa Halisissa pääsi tutustumaan vesihuollon historiaan ja kehitykseen. Halistenkoskella järjestettiin ongintaa, melontaopastusta, kalaporrasesittelyä ja kulttuurikävelyitä. Virnamäen luonto yllätti ainakin osan kaupunkilaisista vain muutaman minuutin ajomatkan päässä keskustasta olevalla maalaisidyllillään.

Aboa Vetus & Ars Novan edustalle oli katettu pitkät pöydät, joihin sai kutsua ystäviään maistelemaan itse valmistettuja ruokia. Illallinen yhdessä -tapahtumaan ei ollut pukukoodia, mutta juhlavuudesta ei ainakaan tällä kertaa sakotettu.

Näiden poimintojen lisäksi kaupunkilaiset pääsivät osallistumaan lukuisiin muihin mielenkiintoisiin tapahtumiin. Turun päivä huipentui kello 21 Samppalinnanmäen ilotulitukseen.

 

Asiasanat: