Kaupunkien keskusta-alueiden jakeluliikenteen järjestämiseen etsitään uusia malleja. Turun kaupungin vetämän hankkeen tavoitteena on vähentää turhaa liikennettä, mikä pienentäisi ilmastopäästöjä ja parantaisi viihtyisyyttä.

Kaupunkien keskusta-alueiden jakeluliikenteen järjestämiseen etsitään uusia malleja. Citylogistiikan uudet ratkaisut -hankkeessa selvitetään ja testataan kevyitä ja myös itseohjautuvia jakeluratkaisuja, jotka vähentäisivät turhaa jakeluliikennettä keskusta-alueella.

Tavoitteena on myös luoda uudenlaisia palvelukokonaisuuksia, joilla voidaan optimoida jakeluliikennettä.

- Niin sanotun viimeisen kilometrin ratkaiseminen on todellinen haaste kaupunkien keskusta-alueilla, sanoo hankkeen projektipäällikkö Jere Lumikko Turun kaupungilta.

- Nykyisin jokainen jakelee kuljettamansa tavaran alusta loppuun itse, ja keskustoihin tulee runsaasti vajaasti täytettyjä jakeluautoja. Selvitämme esimerkiksi olisiko mahdollista, että keskustan jakelu hoidettaisiin yhteisestä välivarastosta, jolloin viimeisen jakeluosuuden voisi hoitaa kevyellä jakelukalustolla, esim. tavarapyörällä.

- Tällöin olisi ehkä mahdollista käyttää myös sähköautoja ja muita ekologisia vaihtoehtoja, joihin siirtyminen voi tuntua liian suurelta hyppäykseltä yksittäiselle jakelufirmalle.

Jakeluliikenteen hoitaminen nykyistä tehokkaammin tukee kaupunkien tavoitteita vähentää ilmastopäästöjä. Samalla keskusta-alueiden viihtyvyys ja liikkumisen turvallisuus paranevat.

Keskeistä on eri toimijoiden yhteistoiminta, jota myös testataan käytännössä hankkeen aikana.

- Olemme ottaneet yhteyttä Turun seudun jakelutoimijoihin, ja vastaanotto on ollut heti alusta alkaen erittäin positiivista. Yleinen käsitys tuntuu olevan, että jakeluliikenteessä olisi paljon järkeistämistä, kunhan vain joku hoitaisi asian. Tämän takia on hyvä, että kaupungit ovat käynnistäneet yhdessä hankkeen, projektipäällikkö Jere Lumikko sanoo.  

Citylogistiikan uudet ratkaisut -hanke on kokonaisuus, jonka päätoteuttaja on Turun kaupunki ja muut hankekumppanit ovat Forum Virium Helsinki Oy, Turun Ammattikorkeakoulu Oy, Varsinais-Suomen liitto/Valonia ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Hanketta rahoittaa Euroopan Aluekehitysrahasto EAKR.

Hanke kuuluu 6Aika-kokonaisuuteen. 6Aika on Suomen kuuden suurimman kaupungin yhteinen kestävän kaupunkikehityksen strategia.

Listätietoja: www.citylogistiikka.fi