Turussa järjestetään toukokuussa 2019 uusi kansainvälinen esittävän taiteen kaupunkitapahtuma. Kolmen keväisen päivän aikana katsoja voi ahmia useita eri tyylisiä esityksiä, uppoutua niiden uusiin kiinnostaviin näkemyksiin sekä tulla osaksi yhteisöllistä kansainvälistä tapahtumaa. Ensimmäinen FINFRINGE järjestetään 10.–12.5.2019 Åbo Svenska Teaterissa ja läheisissä kaupunkitiloissa.

Fringe-festivaali on esittävän taiteen kansainvälinen liike, jonka nimissä eri tapahtumia on maailmanlaajuisesti yli 250. Yhteydet ympäri maailmaa ovat myös Turun tapahtuman lähtökohta.

– FINFRINGE on loistava lisä Turun kulttuuritapahtumiin ja voimaannuttaa entisestäänkin kaupunkimme vahvaa asemaa teatterin ja esittävän taiteen kaupunkina. Haluamme luoda Turkuun jokakeväisen kaupunkitapahtuman, joka yhdistää kaikki paikallisen kulttuurikentän voimat sekä toimii kiinnostavan esittävän taiteen linkkinä meidän ja muun maailman välillä, kiteyttää Kristina Vahvaselkä.

Tapahtuman suunnittelun ja toteutuksen tukena on ohjausryhmä, johon kuuluvat edustajat Turun Taideakatemiasta, Logomosta, Turun kaupunginteatterista, Åbo Svenska Teaterista sekä Linnateatterista.

– Suurten turkulaisten näyttämöiden ammattitaito ja kokemus on tarjonnut meille hienon ‘selkänojan’. Meille on tärkeää, että nämä tahot ovat ottaneet lämpimästi vastaan ajatuksemme festivaalista. Tulemme jo aivan lähikuukausina laajentamaan yhteistyötä myös muihin osaaviin turkulaisiin kulttuuritoimijoihin, iloitsee festivaalin taiteellinen johtaja Sami Rannila.

Kuka tahansa voi tehdä esityksen

Vaikka eri Fringe-festivaalien painotukset ympäri maailmaa vaihtelevat, useimmiten esitykset ovat kuitenkin etäällä esittävän taiteen valtavirrasta, sananmukaisesti “reunalla”. Esiintyjät, ammattilaiset ja harrastajat, ovat kaikki samalla lähtöviivalla. Siinä mielessä Fringeen voi kuka tahansa tehdä esityksen itselleen tärkeästä aiheesta, jakaa sen kansainvälisen yleisön kanssa, ansaita pääsylipputuloja ja lähteä esityksellään kiertämään maailmaa.

Tapahtuma hakee niin uusia kuin vanhojakin rohkeita esityksiä, jotka uskaltavat olla itsensä näköisiä.

– Fringe-filosofian mukaan esityksen aihe voi olla samaan aikaan vahvasti henkilökohtainen ja yleisesti kiinnostavaa; paikallinen ja globaali, sanoo tapahtuman visuaalisesta ilmeestä vastaava Sauli Luttinen ja jatkaa, – ainoa rajoituksemme on esityksen kestolle asetettu tunnin enimmäisaika.

Esiintyjähaku käynnissä marraskuun loppuun saakka

18.10. alkavassa maailmanlaajuisesti julkaistavassa esiintyjähaussa on myös erilaisia painopisteitä. Vapaan haun lisäksi etsitään ympäristöaiheisia esityksiä. Suomalaisena erikoisuutena nähdään myös “esitystaiteen jokamiesluokka”. Siinä ohjataan työpajojen avulla ketä tahansa rakentamaan itselleen esitys. Tapahtumassa voi myös demota vasta idea- ja kokeiluasteella olevia esityksiä tai kokea uudenlaisia esityksiä, joissa mm. tieteen ilmiöitä havainnollistetaan esittävän taiteen keinoin.

Esiintyjähaun lisäksi FINFRINGE hakee vapaaehtoisia, innokkaita festivaalityöntekijöitä. Samalla käynnistyy myös yhteisöohjelma, jonka kautta erilaiset toimijat voivat tukea festivaalin järjestämistä esimerkiksi lahjoittamalla palvelujaan, markkinointikanaviaan, hyödykkeitä tai työaikaansa tapahtuman hyväksi.

– Haemme yritysmaailmalle uudenmuotoisia, helppoja ja käytännöllisiä tapoja tukea esityksiä, toteaa Tarja Suomi, toinen tapahtuman tuottajista.

Lisätietoja