Turku työstää maailmanlaajuisestikin kovaa ilmastotavoitettaan olla hiilineutraali kaupunkialue vuoteen 2029 mennessä. Samalla Turun ilmasto- ja kiertotaloustyö näkyy myös maailmalla ja asemaa kansainvälisenä edelläkävijänä vahvistetaan. Sekä ilmasto- että kiertotalousosaaminen Turun alueella on vahvaa, ja kestäville ratkaisuille on myös hyvät liiketoiminnalliset edellytykset.

Lokakuussa Turku osallistuu keskeisiin kiertotalous- ja ilmastokokouksiin Euroopassa. Tapahtumat järjestää maailmanlaajuinen kestävän kehityksen kysymyksiin suuntautunut paikallishallintojen jäsenorganisaatio ICLEI – Local Governments for Sustainability -verkosto, jossa Turku on ollut aktiivinen 1990-luvun alusta alkaen.

Turun kestävän liikkumisen ratkaisut saavat näkyvyyttä, kun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus osallistuu 18.–19.10. järjestettävään Urban Mobility Summit -konferenssiin Pariisissa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kattelus on mukana jakamassa kokemuksia kestävästä liikkumisesta kaupungeissa ja osallistuu keskusteluun siihen liittyvistä toimenpiteistä ja menestystekijöistä sekä tulevaisuuden suunnitelmista ja haasteista.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen edustaa Turkua 24.–26.10. Freiburgissa ja Baselissa järjestettävässä ICLEI:n Local Renewables -konferenssissa. Konferenssissa työstetään ratkaisuja kiertotalouden ja sen siirtymän vauhdittamiseen kaupunkitasolla. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Rantanen on mukana keskustelemassa muun muassa kaupunkien kiertotaloustyön roolista kansallisten ja kansainvälisten tavoitteiden saavuttamisessa. Mukana konferenssissa on myös erityisasiantuntija Tiina Vikman, joka osallistuu työpajakeskusteluun paikallisen ja alueellisen energiakäänteen edistämisestä.

Lisäksi Japanin Yokohamassa järjestetään 22.–24.10. World Circular Economy Forum, joka tuo yhteen maailman johtavia kiertotalousasiantuntijoita, päättäjiä ja kansainvälisiä yrityksiä. Kiertotalousfoorumia isännöivät Japanin ympäristöministeriö ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Turku on kutsuttu mukaan foorumiin edistämään kansainvälistä kiertotalousyhteistyötä.

Hiilineutraaliksi kymmenessä vuodessa

Turku tähtää hiilineutraaliksi alueeksi vuoteen 2029 mennessä. Maailman kärkikastiin lukeutuvaa tavoitetta kohti edetään kaupunginvaltuuston kesäkuussa 2018 yksimielisesti hyväksymän ilmastosuunnitelman mukaisilla toimilla.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana kasvihuonekaasupäästöjä on vähennettävä 80 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Vuoteen 2025 mennessä päästöt pyritään puolittamaan vuoden 1990 tasosta. Hiilineutraalisuuden saavuttaminen edellyttää mittavia uudistuksia erityisesti energia- ja liikkumisjärjestelmissä. Hiilineutraalin Turun tekemiseen osallistuu koko kaupunki, joten ilmastoyhteistyötä lisätään entisestään yritysten, yhteisöjen ja kuntalaisten kanssa.

Lue lisää hiilineutraalin Turun tavoitteesta: turku.fi/hiilineutraaliturku