Eurooppa-toimiston EU-hankkeet tutuiksi -sarjassa tutustutaan erilaisiin EU-rahoitteisiin hankkeisiin. AboaNova on Euroopan sosiaalirahaston avulla rahoitettu turkulainen projekti, jonka tavoitteena on kehittää työkaluja maahanmuuttajien kotouttamiseen.

ABOANOVA

Rahoitusohjelma: ESR

Toteutusaika: 3/2017-2/2020

Budjetti: 499 741 €

Tavoite: Maahanmuuttajien kotoutumisen sekä opintoihin tai työelämään siirtymisen tukeminen

Turun ja Varsinais-Suomen alueella asuu heterogeeninen joukko maahanmuuttajia, joilla on erilaiset taustat, tarpeet ja tavoitteet työelämänsä suhteen. Vuonna 2015 Turun väkiluvusta 10,4 % oli ulkomaalaistaustaisia.

AboaNova – Maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen Turun seudulla -hankkeen tavoitteena on kehittää malli siitä, miten maahanmuuttajan kotoutumista ja siirtymistä työelämään voidaan nopeuttaa ja parantaa.

Vahvaa osaamista ja selkeät tavoitteet

Hankkeen projektipäällikkönä toimii Turun sivistystoimialan projektitoimiston päällikkö Matti Mäkelä. ”Ruotsissa pakolaisten siirtyminen työelämään kestää tutkimusten mukaan keskimäärin 7 vuotta ja Suomessa aika on vähintään yhtä pitkä. Se on hirveän pitkä aika. Niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta. Asian ratkaisemiseksi pitää löytää uusia joustavampia malleja”, Mäkelä kuvailee projektin lähtökohtia. Vuonna 2017 Turun TE-toimiston kotoutumispalveluiden asiakkaista noin 40 % oli vailla ammattia.

Mäkelä hallinnoi myös useita muita sivistystoimialan hankkeita. Rahoituksen haku uusiin projekteihin ja hankehakemusten täyttäminen on olennainen ja tuttu osa projektitoimiston henkilökunnan työtä, sillä suurimmalla osalla sivistystoimialan projekteista on ulkoinen rahoitus.

AboaNova rahoitettiin Euroopan sosiaalirahaston avulla. ESR tarjoaa alustan, jolla kumppanien löytäminen rajat ylittävään yhteistyöhön on helppoa. Kansainvälisiä projektihakuja koordinoi ESR:ssä yleensä kansallinen taho. AboaNovaan haettiin rahoitusta Työ- ja Elinkeinoministeriön koordinoimassa kansainvälisiin projekteihin keskittyvässä haussa vuonna 2016. Haun keskeisinä teemoina olivat työllistyminen, osallistaminen, nuorten työllistyminen sekä oppiminen ja osaaminen. AboaNova sai rahoitusta 499 741 euroa.

Aktiivista Itämeri-yhteistyötä

AboaNova on ollut kansainvälinen projekti heti idean synnystä saakka. Turun kaupunki on aktiivisesti mukana Itämeren kaupunkien liitossa (UBC), jonka nuorisotyöllisyyttä ja hyvinvointia käsittelevän työryhmän puheenjohtajana Mäkelä toimii. Hän kertoo, että UBC:ssä huomattiin maahanmuuttajien kotoutumisen olevan Itämeren alueella yhteinen painopiste. Tämän pohjalta lähdettiin suunnittelemaan yhteistyötä, jonka yksi tulos on AboaNova

AboaNova toimii yhteistyössä School to Work -lippulaivahankeen kanssa, jota koordinoi Ruotsin kuntien ja alueiden liitto (SALAR). Hankkeen tavoitteena on luoda työllistymistä tukevia osaamisalustoja. Aboa Nova koordinoi vastasaapuneiden pakolaisten kotouttamiseen sovellettavan osaamisalustan kokoamista ja Ruotsin Pohjola-Norden NEET (Not in Employment, Education or Training) -osaamisalustaa. Lippulaivahankkeessa on mukana tällä hetkellä yli 60 toimijaa Itämeren alueelta. ”Hankkeessamme on jopa korostunut kansainvälinen puoli, koska siinä linkittyy Itämeri-yhteistyö erittäin vahvasti”, kertoo Mäkelä.

Hankkeissa luotu osaamisalusta tulee olemaan kokoelma sen aikana hyväksi todettuja työkaluja maahanmuuttajien kotouttamisen tueksi. Hankkeen aikana kokeillaan erilaisia menetelmiä liittyen esimerkiksi digitaaliseen ohjaukseen, mentorointiin, kielikoulutuksen kehittämiseen ja yrittäjyyden edistämiseen. Sen tavoitteena on myös verkostoyhteistyön ja erilaisten tukipalveluiden kehittäminen. Näistä kokeiluista saadut tulokset kootaan raporteiksi ja julkaisuiksi, jotka on tarkoitus levittää niin alueellisesti, kansallisesti kuin kansainvälisesti muiden käyttöön.

Tähtäimessä toimintamallien kriittinen kehittäminen

AboaNova on kolmivuotinen projekti, joka alkoi vuonna 2017. Turusta projektissa ovat mukana Turun kaupungin sivistystoimiala sekä Turun kaupungin kaupunkikehitysryhmä, Turun Aikuiskoulutuskeskus, Turun Kristillinen opisto ja Siirtolaisuusinstituutti. Projektin aikana kehitettäviä malleja kokeillaan käytännössä kaikissa mukana hankkeessa olevissa oppilaitoksissa.

Siirtolaisuusinstituutti toteuttaa hankkeen tutkimus- ja arviointiosiot. Tutkijana toimii Mervi Matswetu, joka on parhaillaan aloittamassa projektin toista tutkimusvaihetta, jossa tuotetaan tietoa projektin toimenpiteiden toimivuudesta. ”Tutkimus jatkuu läpileikkaavasti koko hankkeen ajan. Tavoitteena on tuottaa arviointi- ja tutkimustietoa toteutuksen tueksi”, kertoo Matswetu. Ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2017 tehtiin hanketta tukevaa selvitystyötä kotouttamiskentästä sekä jo aiemmin hyviksi tai huonoiksi todetuista käytännöistä. Tästä koottu raportti on luettavissa AboaNovan verkkosivuilla. Tämän vuoden loppuun mennessä julkaistaan myös tiivistelmä väliarvioinnista, joka tulee osaksi ensi vuonna kokonaisuudessaan valmistuvaa loppuraporttia.

”Projektissa on hyvin vahvasti levittämis- ja jakamisnäkökulma. Työtä ei tehdä vaan itselle vaan tarkoitus on, että muutkin toimijat ja hankkeet oppisivat sekä hyvistä että huonoista kokemuksista. Sitähän se kehittämistyö on”, kuvailee Matswetu hankkeen tavoitteita. Matswetu näkee tehtävänään kertoa, mitä aineisto hänelle puhuu. Näin toimintamallien kehittämisen prosessista saadaan aidosti kriittistä ja uusiutuvaa.

Kohderyhmät ja tutkijat ronskisti mukaan

Matswetu on nähnyt tutkimusosion eriyttämisen muusta hankkeesta hyvänä ratkaisuna: ”Näin muut projektityöntekijät vapautuvat miettimästä tiettyjä asioita ja he voivat keskittyä omiin työtehtäviinsä. Kun minä toimin korvana ja silmänä, se vapauttaa muilta kapasiteettia”.

Toisaalta hän näkee kohderyhmäkeskeisyyden tärkeänä. ”Usein hankkeissa unohdetaan kohderyhmien mukaan ottaminen. Niiden olisi parasta olla ronskisti mukana niin suunnittelu- kuin toteutusvaiheessa”, muistuttaa Matswetu.

AboaNova on mukana järjestämässä Maahanmuuttajat, ammatit ja osaaminen -seminaaria, joka pidetään 31.10.-1.11. Turussa.

Lue lisää:

Koulutustakuu - AboaNova

School to Work

Sanoitta tekoihin

Maahanmuuttajat, ammatit ja osaaminen -seminaari 

Asiasanat: