Komission 11. lokakuuta julkaiseman päivitetyn biotalousstrategian tarkoituksena on edistää kestävää ja kiertotalouden periaatteita hyödyntävää biotaloutta Pariisin ilmastosopimuksen ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti. Strategian paikallistason toimiin kuuluu mm. sinisen biotalouden tukeminen. Tähän liittyvä sininen biotalousfoorumi julkistettiin 22.10.

EU:n nykyisessä rahoituskehyksessä kestävien, osallistavien ja kiertoon perustuvien biopohjaisten ratkaisujen tutkimukseen, demonstrointiin ja käyttöönottoon on osoitettu 3,85 miljardia euroa. Uusi biotalousstrategia korostaa näitä näkökulmia entisestään ja vastaa EU:n uusiin painopisteisiin, kuten uuteen teollisuusstrategiaan ja kiertotalousstrategiaan.

Strategian päätavoitteet ovat:

  1. Biopohjaisten alojen kasvattaminen ja vahvistaminen
  2. Biotalouksien nopea käyttöönotto kaikkialla Euroopassa
  3. Ekosysteemin suojelu ja biotalouden ekologisten rajoitusten ymmärtäminen

Kunkin tavoitteen alle komissio on listannut konkreettisia toimia. Toimiin kuuluu muun muassa 100 miljoonan euron suuruisen kiertobiotalouden investointifoorumin perustaminen, jonka tarkoituksena on tuoda biotalouteen liittyviä innovaatioita lähemmäs markkinoita. Ehdotuksena on myös, että Horisontti 2020 ohjelmaan sisällytettäisiin tukiväline jäsenmaiden kansallisten ja alueellisten biotalousstrategioiden kehittämiseksi.

Strategialla tuetaan erityisesti paikallistason toimia. Komissio aikoo esimerkiksi tukea merialueiden biotaloutta. Sinistä biotaloutta tullaan tukemaan Euroopan meri- ja kalastusrahaston sinisen talouden ohjelmilla (Blue economy grants) ja sinisen biotalousfoorumin avulla. Jäsenmaita kehotetaan myös sisällyttämään rannikkoalueidensa kestävät biotaloudet älykkään erikoistumisen strategioihinsa.

Sininen biotalousfoorumi

DG MARE:n ja EASME:n alullepaneman sinisen biotalousfoorumin (BBF) tarkoituksena on tuoda yhteen sinisen biotalouden eri sektorien (mm. teollisuuden, tutkimusyhteisön, julkishallinnon ja finanssialan) asiantuntijoita keskustelemaan siitä, kuinka eurooppalaisen sinisen kasvun potentiaali voidaan parhaiten hyödyntää. Foorumi julkistettiin virallisesti 22.10. Sustainable and Circular Bioeconomy -konferenssissa. Foorumin tarkoituksena on selvittää, kuinka merestä peräisin olevaa biomassaa voidaan hyödyntää ruuan- ja bioenergian tuotannossa, sekä biotuotteissa. Foorumin ei kuitenkaan käsittele biomassan perinteisiä käyttötapoja, kuten kalataloutta, vaan kehittyy uusiin toimintatapoihin. Foorumin toimintaan pääsee osallistumaan sen järjestämien tapahtumien kautta, vastaamalla kyselytutkimuksiin ja osallistumalla verkossa tapahtuviin laajempiin keskusteluihin.

BBF:n ensimmäinen sidosryhmätapahtuma järjestetään 7.12. Amsterdamissa. Tapahtumassa esitellään BBF:n toimintaa, sekä järjestetään työryhmiä foorumin neljästä pääteemasta:

  • Poliittiset kysymykset, ympäristö ja säätely
  • Rahoituksen ja liiketoiminnan kehitys
  • Arvoketjut, markkinat ja kuluttajat
  • Tiede, teknologia ja innovaatio

Tapahtumaan voi rekisteröityä BBF:n sivuilla. Amsterdamin jälkeen seuraava tapahtuma järjestetään kesäkuussa 2019. Tarkemmat tiedot tapahtumasta ilmoitetaan myöhemmin.

Asiasanat: