Ensimmäinen pilottihaku Eurooppa-yliopistoista julkaistiin 24. lokakuuta. Tarjolla on yhteensä 30 miljoonaa euroa kuudelle korkeakouluverkostolle.

Eurooppa-yliopistojen eli nk. European Universities Initiativen tavoitteena on perustaa Eurooppaan noin 20 korkeakouluverkostoa vuoteen 2024 mennessä. Kukin verkosto tekisi yhteisen toimintasuunnitelman ja tarjoaisivat opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa tutkinnon yhdistämällä opintoja verkoston eri maiden korkeakouluista. Idea pohjautuu EU:n johtajien Göteborgin huippukokouksessa 2017 linjaamaan visioon vahvistaa eurooppalaisten korkeakoulujen strategista yhteistyötä.

Eurooppa-yliopisto kattaa kaikki korkeakoulut, eikä siis rajoitu vain yliopistoihin. Yhdessä Eurooppa-yliopistossa olisi ihanteellisesti mukana noin 5 – 8 organisaatiota, mutta konsortion voi muodostaa jo kolmen korkeakoulun verkosto kolmesta eri EU-jäsenvaltiosta tai muusta ohjelmamaasta. Lisäksi konsortiossa voi olla mukana mikä tahansa julkinen tai yksityinen organisaatio, joka toimii koulutusalalla, tutkimuksen ja innovoinnin alalla tai työelämässä.

Verkosto laatii yhteisen strategian, toiminta- ja opetussuunnitelman. Tarkoituksena on luoda asteittaisesti yhteinen ”kampus”, jossa opiskelijat, jatko-opiskelijat ja henkilökunta voivat liikkua vapaasti.

Eurooppa-yliopistoista järjestetään kaksi pilottihakua ennen vuotta 2020. Ensimmäinen pilottihaku on nyt auki ja haku päättyy 28. helmikuuta 2019. Tarjolla on yhteensä 30 miljardia euroa, mikä tarkoittaa noin 5 miljoonaa euroa Eurooppa-yliopistoa kohti. Rahoitusosuus on 80 % tukikelpoisista kustannuksista.

Kilpailu ensimmäisessä pilottihaussa tulee olemaan kova, sillä hakijoita on runsaasti ja komissio aikoo ensimmäisellä kierroksella valita vain kuusi eurooppalaista yliopistoa.

Ehdotukset arvioidaan seuraavien valintakriteereiden perusteella:

  • Ehdotuksen relevanssi (max. 25 pistettä)
  • Maantieteellinen jakauma (max. 15 pistettä)
  • Ehdotuksen ja toteutuksen laatu (max. 20 pistettä)
  • Yhteenliittymän yhteistyöjärjestelyjen laatu (max. 20 pistettä)
  • Jatkuvuus ja tulosten levittäminen (max. 20 pistettä)
Asiasanat: