Pohjolan ja Lehmusvalkaman kotihoidon lähipalvelualueilla kokeillaan marraskuusta alkaen omaisten ja kotihoidon henkilökunnan väliseen viestintään tarkoitettua sähköistä viestintäpalvelua Onervaa. Tavoitteena on helpottaa omaisviestintää ja näin myös vähentää omaisten huolta läheisistään. Työntekijät tavoittavat omaiset tarvittaessa aiempaa nopeammin.

Lisätiedot:

Onerva-omaishoitosovellusta käytetään selaimessa kännykällä tai tietokoneella. Kotihoidon työntekijä käyttää sovellusta omalla työmobiililaitteellaan. Potilastietojärjestelmään kirjataan hoitoon, lääkkeisiin ym. liittyvät asiat niin kuin aiemminkin.

Onervahoiva

Kotihoidon työntekijä voi välittää Onervan avulla asiakkaan päivän tunnelmat omaiselle. Sovelluksessa liikkuvat niin lyhyet kirjalliset viestit kuin valokuvatkin. Näin esimerkiksi kaukana omaisestaan asuvat saavat kuulumiset ilman puhelimessa jonottamista eikä asioista tarvitse huolehtia niin paljon. Omaiset voivat myös viestiä sovelluksella keskenään.

Ajansäästön ohella sovelluksen käytöllä pyritään monipuolistamaan kotihoidon työntekijöiden työtä ja lisäämään yhteistyötä omaisten kanssa. Onerva-sovellus on yksi tapa osallistaa läheisiä omaistensa hoitoon.

- Kotihoidon asiakkaalta kysytään ensimmäisenä suostumus siihen, että työntekijät ja omaiset voivat viestiä hänen kuulumisistaan sekä hoitaa arjen asioitaan sovelluksen avulla, kotihoidon palveluesimies Tiina Turja kertoo.

Onerva-omaisviestintäsovellusta käytetään jo muutamilla paikkakunnilla Suomessa niin kotihoidossa kuin vanhusten asumispalveluissakin. Muualla saatujen kokemusten perusteella noin viidennes kaikista omaisista on ottanut Onervan käyttöön. Käyttäjiä ovat erityisesti aktiiviset henkilöt ja kaukana läheisistään asuvat.

Pohjolan ja Lehmusvalkaman alueiden kotihoidon asiakkaiden omaiset voivat edelleen olla yhteydessä alueiden työntekijöihin ja kertoa kiinnostuksestaan kokeilla Onervaa.

Neljän kuukauden kokeilu alkaa marraskuussa ja pilotin aikana sovelluksen käyttö on kaupungille maksutonta. Onervaa kokeillaan ensi vuoden puolella myös Turun kaupungin vanhusten asumispalveluissa. Sen jälkeen päätetään mahdollisesta laajemmasta käyttöönotosta.