Ruotsalaisuuden viikko järjestetään vuosittain marraskuussa. Ruotsalaisuuden viikko – Svenska veckan järjestetään 5.-11.11. Viikon tarkoituksena on juhlistaa kaksikielistä Suomea monin eri tavoin.

Teemaviikkoa on vietetty jo 18 vuoden ajan, ja tapahtuman valtakunnallisesta koordinoinnista huolehtii Svenska Finlands folkting. Ruotsalaisuuden viikko on suurin Suomessa järjestettävä ruotsinkielinen kulttuuritapahtuma.

Turun kaupungin työntekijöille tarjoutuu mahdollisuus tilata ruotsinkielinen kollega niin sanotuksi fikaseuraksi. Fika tarkoittaa suomeksi kahvittelua. Tarkoituksena on jutella ihan tavallisia kahvipöytäaiheita ruotsin kieltä hyödyntäen. Samalla on mahdollisuus vaihtaa kuulumisia vaikkapa yksikön ajankohtaisista asioista. Fikaseuralainen tuo ”pakkopullat” mukanaan.

– Pakkopullaan liittyy tietenkin itseironiaa, jolla tuodaan esiin myös se puoli, että ruotsin kieli voi olla suomenkieliselle hankalalta tuntuva kieli, mutta kannattaa muistaa, että kaksikielisyydestä on selvästi enemmän hyötyä kuin haittaa, viestintäjohtaja Saara Malila sanoo.

Ruotsin kieli on kulttuurista rikkautta ja pääomaa.

Saara Malila

– Ruotsin kieli on kulttuurista rikkautta ja pääomaa, joka näkyy muun muassa siten, että ruotsia osaavilla on huomattavasti enemmän opiskelu- ja työmahdollisuuksia Suomessa ja kaikissa Pohjoismaissa. Ruotsin kielitaito vaaditaan myös moneen virkaan ja se on vähintäänkin etu töitä haettaessa.

Tule sinäkin – Kom med!

Osallistu sinäkin ruotsalaisuuden viikkoon vierailemalla pääkirjastossa, kielikylpykahvilla, Apteekkimuseossa ja Qwenselin talossa ja Logomossa. Muun muassa näissä paikoissa kuulee ruotsin kieltä tapahtumaviikon aikana ja pääsee itsekin kokeilemaan omaa kielitaitoaan.

Viikon ohjelmapoimintoja:

Maanantai 5.11. klo 13-15 Turun kaupungin pääkirjasto, aula

Kirjallisuusvinkit ruotsin kielellä tarjoavat informaatikko Pauliina Sandberg ja kulttuurikoordinaattori Anna Edgren.

Maanantai 5.11. noin klo 8-16 Hansan Thalia-torilla

Teemaviikon maskotti Svenni ja Luostarivuoren koulun kielikylpyluokan oppilaat vierailevat Hansan kauppakeskuksessa.

Keskiviikko 7.11. klo 15-16.30 ja 17.30-19, Luckan, Aurakatu 1B

Kielikylpykahvit on tarkoitettu ruotsin kielen harjoittelusta kiinnostuneille. Jos kielitaidon taustalla on kouluruotsi tai olet ollut ruotsin kielen kursseilla, mutta kielitaito on päässyt unohtumaan, niin tervetuloa. Voit tulla vaikka vain istumaan kahvikupposen ääreen ja kuunnella muiden rupattelua.

Keskiviikko 7.11. klo 16.30-17.30, Turun kaupungin pääkirjasto

Ääneenlukua kielikylpynä – kuuntele kirjamaistiaisia suomeksi ja ruotsiksi turkulaiskirjailija Mia Franckin viimeisimmästä romaanista Bombträdgården. Kirjasta löytyy myös suomenkielinen käännös. Anna Edgren lukee ruotsiksi ja Eerika Woodard lukee tiivistelmän suomeksi.

Torstai 8.11. klo 16.30-17.30 Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Ääneenlukua ruotsiksi museossa! Afterwork-kirjallisuushetkessä kuullaan Per Olov Enquistin romaania Livläkarens besök. Lukijana toimii Gunnar Högnäs.

Perjantai 9.11. klo 17, Logomo, Move 2 -sali

Tule katsomaan klassikkoelokuvaa Fanny och Alexander. Ingmar Bergmanin elokuva on vuodelta 1982 ja se näytetään Logomon Move 2 -salissa. Elokuva on tekstitetty suomeksi. Liput 5 €. Ennakkoilmoittautumiset torstaihin 8.11. mennessä spostilla: info@vselokuvakeskus.net.

Lauantai ja sunnuntai 10.-11.11.

Uudistuneen Apteekkimuseon ruotsinkieliset opastukset klo 12 ja 14. Työnäytöksenä valmistetaan hyödyllinen rohdos talvikauteen molempina päivinä klo 12–15.

Ohjelma sisältyy pääsymaksuun.

Minkälaista oli elämä entisajan Turussa? Sen saat tietää, kun lähdet kierrokselle opasvihkosen kera, jossa Pippingin perheen lemmikkikyyhky Gustav opastaa sinut läpi museon. Tervetuloa yhdessä perheesi tai ystäviesi kanssa! Opasvihkonen sisältyy pääsymaksuun ja sopii parhaiten alakouluikäisille lapsille. Vihko on saatavilla myös ruotsiksi.