Turun nuorisopalveluissa kehitetty bänditoiminnan malli Rock Academy Finland kiinnostaa eri puolilla Suomea. Mallin vienti uusiin kaupunkeihin on nyt mahdollista, koska toiminta on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä jo toisen huomattavan avustuksen. Rahoitusta myönnettiin vuosiksi 2019–2020 yhteensä 587 000 €.

Avustuksen ansiosta bändikoulutus alkaa uutena Rovaniemellä, Kemissä, Raahessa, Kuopiossa ja Kouvolassa. Edellisen OKM:n rahoituksen myötä se vietiin vuosina 2014–2016 Tampereelle, Jyväskylään, Joensuuhun, Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Raumalle.

– Turussa hanke on turvattu omalla vuotuisella budjetilla vuodesta 2017 lähtien. Nyt saatu avustus ei vaikuta siihen, sanoo Turku Rock Academyn toiminnanjohtaja Tomi Arvas.

Kussakin kaupungissa toiminnasta vastaa paikallinen kaupungin nuorten palvelut. Turku Rock Academy kouluttaa kaikkien henkilökunnan ja tukee heitä koko ajan. Uusissa kaupungeissa Rock Academyn saapumiseen on valmistauduttu jo kaksi ja puoli vuotta.

– Moniammatillinen, valtakunnallinen yhteistyöverkosto tarjoaa loistavat puitteet laadukkaan toiminnan viemiseksi myös muualle maahan, Arvas sanoo.

Yhtyeet valitaan Rock Academyyn kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Koulutuksessa niiden nuoret jäsenet saavat monipuolista ohjausta kaikessa musiikkiin liittyvässä. Suurin osa ajasta kuluu studiossa tuottajan kanssa.

– Jatkuva ammattimainen palaute on perinteisesti puuttunut yhtyeiltä kokonaan. Bändien kehittyminen on Rock Academyssa huomattavaa, Arvas kertoo.

Rock Academy -toimintaa on toteutettu Turun kaupungin nuorisopalveluissa vuodesta 2011 lähtien.