Miten tulevaisuudessa saamme haluamamme palvelut oikeaan aikaan ja oikealla tavalla? Miten taataan, että ihminen pysyy palvelujen keskiössä siilojen sijaan? Yhdeksän tiimiä sukelsi aiheeseen innolla ensimmäistä kertaa järjestetyssä Syysmyräkkä-työpajassa.

Lisätiedot

Syysmyräkkä on Väestörekisterikeskuksen ideoima hackaton-tyyppinen työpaja vastapainoksi jokakeväiselle julkishallinnon Keväthumaus-tapahtumalle. Syysmyräkkä kokosi perjantaina 16.11. Turkuun noin 50 ja Otaniemeen 120 palvelujen kehittäjää eri aloilta. Syysmyräkkä järjestettiin ensimmäistä kertaa.

Sekä Turussa että pääkaupunkiseudulla yksityishenkilöt sekä suuri joukko eri alojen huippuammattilaisia kolmannelta sektorilta, yrityksistä, julkishallinnosta sekä idearikkaita opiskelijoita kokoontui yhteen ratkomaan tulevaisuuden palvelujen järjestämistä organisaatiorajat unohtaen dataa ja tekoälyä hyödyntäen.

- Onko kukaan löytänyt sitä kuuluisaa yhtä luukkua, josta kaikki palvelut ovat saatavilla, kysyi Muotohiomon Pekka Toivanen Turun ja Otaniemen yhteisalustuksessa Syysmyräkkä-työpajan alkajaisiksi. Entä mistä kaiken joustavuuden estävä "Systeemi" syntyy, hän jatkoi.

Turkuun ja turkulaisuuteen kasvamista auttaa TurkuMentor-palvelu, jossa esimerkiksi voi etsiä seuraa elokuviin tai harrastamaan.

Päivän aikana Turussa uppouduttiin pääasiassa ihmisten erilaisissa elämäntilanteissa kohtaamien haasteiden taklaamiseen. Esimerkiksi tiimit paneutuivat niin yllättävän avioeron tuomiin sekä ammattinvaihtajan haasteisiin kuin kaupunkiin muuttavan elämäntilanteeseen Muuttajan Tinderin ja sosiaalista eristäytymistä ehkäisevän TurkuMentorin avulla. Myös syrjäytyminen ja eläkkeelle jääminen sekä koko elämän kattava ennakoiva Hyvinvointiapuri inspiroivat luovaan kehittämiseen. Liikuntapalvelujen palvelupolkujen virtaviivaistaminen Seurakoneella ja maahanmuuttajan kotoutumista tukeva Immigrant Puzzle olivat pisimmälle konseptoituja jo ennen työpajaa.

- Päivä mahdollisti irrottautumisen arjen kiireistä, jotta koko tiimi pystyi keskittymään palvelun kehittämiseen käyttäjän näkökulmasta, järjestöliikuntapäällikkö Terhi Anttila summasi päivän antia Vierailukeskus Joessa.

Ammatinvaihtajan ansa -haastetta ratkomassa

Voittaja ratkaistiin äänestämällä

Päivän yksi oppi kaikille osallistujille oli, miten kuvata aiheensa ja ratkaisunsa lyhyesti. Kahteen esittelykierrokseen oli yhteensä aikaa 2,5 minuuttia. Työpajan anti havainnollistui niin powerpoint-esityksinä, videoina, näytelminä kuin pienoisteatterikuvaelmana, joista paikalla olijat valitsivat parhaimmin haasteensa ratkaisseet tiimit.

Ensimmäisen Syysmyräkän Turun osuuden palkitut olivat:

  1. Carebears-tiimin Omaero.fi-palvelusta löytyisi kerralla maistraatin, Kelan, verottajan jne. palvelut yhdestä osoitteesta auttamaan vaikeassa elämäntilanteessa.
  2. Operaatio Harmaa Pantteri ja Senioreitti tarjoaisi lempeän reitin työelämästä vanhuuseläkkeelle ja aktiivisiin, hyvävointisiin eläkepäiviin.
  3. Choose Your Future -tiimin Immigrant Puzzle auttaisi Suomeen työhön tulevaa hoitamaan arjen asiat kuntoon jo ennen maahan tuloa.
Carebears ja Omaero.fi-palvelu voittoisina. Voittajatiimiin kuuluivat Hanna Kiiskinen, Milla Urvas, Niko Sandbacka, Jari-Pekka Pesonen ja Susanna Lehtojärvi.
Syysmyräkkä Turussa 16.11.2018