Haluaisitko osallistua yliopistotasoiseen tutkimukseen? Pian voit tehdä niin lounastauollasi, kun Turun Yliopiston ruokaelämyskeskus Flavoria aloittaa tutkimustoimintansa Medisiina D -rakennuksessa alkuvuodesta 2019.

Flavoria on living lab, eli elävä laboratorio, jossa kuluttajakokemusta tutkitaan aidossa ruokailuympäristössä. Flavoriassa ruokaillessaan voi jatkossa päästä testaamaan esimerkiksi uudenlaisia elintarvikkeita tai ruokaan liittyviä teknologioita.

Ruokailijoiden käyttöön on suunnitteilla MyFlavoria-mobiilisovellus, joka tarjoaa käyttäjille tietoa heidän ruokailuistaan. Sovelluksen kautta käyttäjät saavat myös kutsuja tutkimuksiin.

- Käyttäjät saavat tietoa omista lounasvalinnoistaan ja biojätteen määrästä. Tutkimuksiin osallistumisesta sovellus palkitsee alennuksilla ja tuotekupongeilla, kertoo projektikoordinaattori Pauliina Ojansivu Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Flavorian yhteyteen valmistuu alkuvuodesta myös moniaistilaboratorio Aistikattila, jossa tutkitaan erilaisten aistiärsykkeiden vaikutusta ruokailukokemukseen. Suurten mediaseinien, valaistuksen ja laadukkaan äänentoiston ansiosta tila muovautuu moneksi.

- Aistikattilassa ruokaillessaan voi matkata vaikka metsän keskelle tai Havaijin aurinkoon. Tilaa muuttamalla saamme kerättyä tietoa esimerkiksi valaistuksen tai äänimaiseman vaikutuksesta ruokailukokemukseen, selittää funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen varajohtaja Mari Sandell.

Flavorian lounaslinjasto ja kahvila ovat avoinna ruokailijoille jo nyt, mutta tutkimustoiminta ruokalan tiloissa käynnistyy vasta ensi vuoden alkupuolella.

Teksti ja kuva: Arttu Ala-Jokimäki
Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 4/2018.