Turkulaiset kuudesluokkalaiset ottivat varaslähdön itsenäisyyspäivän juhlintaan 5.12. Turun kaupungin järjestämissä itsenäisyyspäiväjuhlissa Turun linnassa. Juhlat eivät jääneet hiukkaakaan jälkeen tuoreemmassa pääkaupungissa järjestettävästä esikuvastaan, vaan kuudesluokkalaisille oli tarjolla niin musiikkia, herkkuja kuin puheitakin.

Kättely on kansallislaji

Turun kaupunki on järjestänyt vuodesta 2001 lähtien turkulaisille kuudesluokkalaisille jokavuotisen itsenäisyyspäiväjuhlan. Juhlaan osallistuvat vuosittain eri koulujen oppilaat, joita tänä vuonna oli paikalla noin 340.

 

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen toivotti kaikki vieraat tervetulleeksi. Kättely sujui mallikkaasti kuin itsenäisyyspäiväjuhlissa kuuluukin. Rantanen piti vieraille myös juhlapuheen, jossa mainittiin kaksi vuotta sitten turkulaisilta lapsilta kerättyjä teesejä siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä itsenäisessä Suomessa; se, että kaikkia kuunnellaan, jokaisella on oikeus koulutukseen ja toisia kunnioitetaan.

Itsenäisessä Suomessa tärkeää on se, että kaikkia kuunnellaan ja kunnioitetaan ja jokaisella on oikeus koulutukseen, turkulaiset lapset sanoivat teeseissään.

− Isot ihmiset eivät milloinkaan ymmärrä mitään itse, ja lapsista on väsyttävää selittää heille alinomaan selviä asioita, Rantanen päätti puheensa kirjailija Antoine de Saint-Exupéryn sanoihin.

Juhlamusiikista vastasivat Turun seudun musiikkiopiston huiluryhmä Visa Turusen johdolla. Juhlayleisössä kävi kuhina, kun yleisö tunnisti kappaleet: Star Wars –elokuvien huiluille sovitetut tunnusmusiikit tekivät vaikutuksen kuulijakuntaan. Maamme-laulu kajautettiin myös huilistien säestyksellä salin täydeltä.

 

Tähtitieeteelliset tarjoilut

Tämän vuoden juhlissa teemana oli astrologia ja tähtitieteen aika. Juhliin saatiinkin erityinen vieras: Kreivi Abraham Brahe, muuan Per Brahen isä, tuli kertomaan näkemästään taivaankappaleesta. Tasan 400 vuotta sitten, lokakuussa 1618, Abraham Brahe havaitsi Pohjolan ylittävän komeetan ja ennusti sen ilmestymisestä suurta tulevaisuutta pojalleen, josta tulikin myöhemmin Suomen kenraalikuvernööri ja joka myös asui Turun linnassa.

 

Juhlat jatkuivat kuningattarensalissa, jossa vieraille oli tarjolla kakkua ja mehua.

−Parasta näissä juhlissa on kyllä ruoka, Yli-Maarian oppilaat kiittelivät tarjoiluja.

 

Monilla oppilailla varsinaiset itsenäisyyspäivän suunnitelmat ovat selvät: yhdessäoloa perheen kanssa ja televisiosta katsottuna ne toiset linnan juhlat.

−Seuraavat linnan juhlani ovatkin sitten varmasti presidentinlinnassa, miksi ei? Yli-Maarian oppilas vakuutelee.

Juhlissa palkitaan perinteisesti kuudesluokkalaisten joukosta myös esimerkillinen käyttäytyjä. Tänä vuonna palkinnon sai Aino Suorsa Lyseon koulusta.