Liikuntapalvelukeskuksessa työskentelee 10 liikuntapalveluvastaavaa, joiden työnä on huolehtia siitä, että kaikille turkulaisille, niin lapsille, nuorille, aikuisille, ikääntyneille, maahanmuuttajille kuin ruotsinkielisillekin on tarjolla liikuntapalveluja.

Yksi liikuntapalveluvastaavista on Johanna Friman, jonka erityisvastuualueena on aikuisten ja ikääntyneiden soveltava liikunta.

Frimanin työpäivä alkaa tänään jo klo 7.45 sähköposteihin vastaamisella. Häntä työllistävät aamulla myös liikuntapalvelupäällikön sijaisen tehtävät, joita Friman hoitaa oman työnsä ohessa. Kello 10 pukkaa jo talouteen liittyvää palaveria. Pikaisen lounastauon jälkeen Friman starttaa auton klo 11.40 kohti Humalistonkadulla alkavaa liikunnan palveluohjausta.

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari, liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi ja liikuntapalveluvastaava Johanna Friman.

Kuntosali kutsuu

Reippaat eläkeläiset Lea Kuurne-Vartiainen ja Soile Saija istuvat jo Tule-tietokeskuksessa odottamassa.

– On niin rapakunto, että pitäisi jo jotakin uutta keksiä, Kuurne-Vartiainen pohjustaa ja Saija nyökyttelee.

Friman esittelee leideille ikääntyneiden liikuntapiirakkaa ja kertoo, miten ja millä tavalla kannattaa liikkua, jotta pysyy hyvässä kunnossa, vaikka ikää kertyy.
– Hyötyliikunta, esimerkiksi kävely, on äärettömän arvokasta. Suurimmalla osalla suomalaisista kestävyysliikuntasuositus täyttyykin hyvin. Mutta lihasvoima-, tasapaino- ja notkeusharjoittelu jää vähemmälle. Ja mitä vanhempi on, sitä tärkeämpiä nämä osiot ovat, Friman kertoo.

Lihasvoimaa voi kehittää vaikka kuntosalilla.
– Jos kuntosaliharjoittelu on vierasta, suosittelen Kuntosaliharjoittelun ABC-kursseja. Hyvä ja edullinen ratkaisu säännölliseen liikuntaan on myös Senioriranneke, jolla voi 40 euron puolen vuoden maksulla käydä kerran päivässä uimahallissa, kuntosalilla tai kulttuuria harrastamassa.

Esitteitä liikunnan palveluohjauksessa.

Tarjolla yksilöllistä liikuntaneuvontaa

Alun perin Frimanin piti seuraavaksi hurauttaa Maariaan yksilölliseen liikuntaneuvontaan. Kukaan ei kuitenkaan ollut varannut aikaa, joten Frimanille vapautui työaikaa toimistotöihin.

– Yksilölliseen liikuntaneuvontaan kannattaa varata aika, jos kaipaa kipinää liikunnan aloittamiseen tai sopivan liikuntatavan tai löytämiseen. Tapaamisissa tehdään liikuntasuunnitelma ja annetaan tukea suunnitelman toteuttamiseen. Neuvonta on turkulaisille aikuisille ja ikääntyneille maksutonta, ja sitä on tarjolla ympäri kaupunkia, Friman vinkkaa.

Päivä päättyy Kupittaan keilahallissa klo 17.30 alkavaan soveltavan keilailukurssin käynnistämiseen yhteistyössä Turun Keilailuliiton kanssa.

Johanna Friman opastaa Karri Lehtistä ja Emma Mäkistä oikeaan keilapallo-otteeseen.