Turun ylioppilaskylään, Ikituurin kupeeseen valmistuva Aitiopaikka tuottaa itse oman sähkönsä. Rakennuksen katolle asennetuista 515 aurinkopaneelista riittää virtaa myös naapurikiinteistöille.

Aurinkopaneeleja Aitiopaikan katolla. Kuva: Turun Ylioppilaskyläsäätiö.

Inspehtorinkatu 3:ssa sijaitseva Aitiopaikka on oiva esimerkki ilmastoystävällisestä rakennushankkeesta. Uudisrakennuksen katolle toteutetun aurinkovoimalan teho on 165 kWp (paneelien laskennallinen huipputeho). Tuottaessaan energiaa yli rakennuksen oman tarpeen, voimala vähentää kokonaisuudessaan Turun alueen hiilidioksidipäästöjä noin 30 tonnia vuodessa. Tämä vastaa noi 185 000 kilometrin ajoa henkilöautolla (co2-päästöt 162,2 g/km). 

Aitiopaikka edistää Turun hiilineutraaliustavoitetta ja on askel kohti ilmastopositiivista ylioppilaskylää. Rakennukseen valmistuu yhteensä 255 asuntoa, Ensimmäiset asukkaat muuttavat taloon tammikuussa 2019.

Energiakäänne koskettaa kaikkia

Energiajärjestelmä tuottaa tällä hetkellä kaksi kolmasosaa Turun alueen kasvihuonekaasupäästöistä. Turun kaupungin ja kaupungin omistamien yhtiöiden yhteinen tavoite on, että Turun alueella käytettävä lämpö, kylmä, höyry ja sähkö tuotetaan hiilineutraalisti viimeistään 2029.

Energiakäänne tarkoittaa Turun energiajärjestelmän uudistamista hiilineutraaliksi

Aitiopaikan opiskelija-asumisessa toteutuvan energiakäänteen lisäksi myös monet muut toimijat ovat jo tehneet merkittäviä energiaparannuksia. Esimerkiksi TVT Asunnot ja Varsinais-Suomen Asumisoikeus ovat jo satsanneet energiansäästöön ja uusiin tapoihin ohjata energiankulutusta. Vaikutukset ovat merkittäviä ja parannukset koskettavat yhdessä TYS:n toimien kanssa yhteensä yli 20.000 asuntoa asukkaineen.

Turku hiilineutraaliksi vuoteen 2029 mennessä

Turun kaupunkialueen hiilineutraaliuden saavuttamiseksi kasvihuonekaasupäästöjä on vähennettävä vähintään 80 % vuoden 1990 tasosta. Tähän mennessä päästöjä on jo vähennetty yli neljännes. Tahtia on kirittävä entisestään. Turku Energia yhteistyökumppaneineen on investoinut energiauudistukseen 300 miljoonaa euroa vuosina 2014-2017. Uusiutuvan energiantuotannon rinnalla hyödynnetään vahvasti älykkäitä ratkaisuja, monisuuntaisuutta, energian varastointia ja energiatehokkuutta.

Lisätietoja: