Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 3.12.2018 Turun kaupungin kotouttamisohjelman vuosille 2018–2021. Ohjelman laatiminen perustuu laissa kotoutumisen edistämisestä määriteltyyn velvoitteeseen, ja se on järjestyksessä neljäs kaupungin laatima maahanmuuttajien kotouttamisohjelma.

Viime vuosina maahanmuutossa ja kotouttamistoimien toimintaympäristössä on tapahtunut merkittäviä muutoksia mm. maahanmuuttajien määrissä, maahanmuuton perusteissa sekä asenneilmapiirissä.  Maahanmuuttajien määrä Suomessa on kasvanut viime vuosina ripeästi, mikä näkyy myös Turun kaupungissa. Vuoden vaihteessa 2017–2018 muun kielisiä eli äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea puhuvia asukkaita oli kaupungissa 20 998, mikä on 11,1 % koko väestöstä. Turussa puhutaan kaikkiaan yli sataa eri kieltä, joista suurimmat yksittäiset kieliryhmät olivat venäjä, arabia, kurdi, viro, albania ja somali.

Maahanmuuttajien määrän kasvun ohella maahanmuutto on viime vuosina monipuolistunut ja tilapäisluontoinen muuttoliike on vahvistunut. Suomeen tullaan pääsääntöisesti perhesiteen, opiskelun tai työn vuoksi. Turun monipuolinen koulutustarjonta ja englanninkieliset opetusohjelmat houkuttelevat kaupunkiin runsaasti ulkomaisia opiskelijoita. Varsinais-Suomessa käynnissä olevan positiivisen rakennemuutoksen myötä työperäinen maahanmuutto on lisääntynyt.

Hyvässä kasvussa olevan elinkeinoelämän kohentunut työvoiman kysyntä on luonut sekä uusia haasteita että mahdollisuuksia maahanmuuttajien kotouttamistoimille. Kaupungin kotouttamisohjelman kehittämistoimien painopisteeksi onkin nostettu maahanmuuttajien osallisuus yhteiskunnassa ja elinkeinoelämässä. Tämä tarkoittaa niin työperäisille maahanmuuttajille suunnattujen asettautumispalveluiden kehittämistä kuin pakolaistaustaisten tulijoiden näkemistä osaamispotentiaalina. Ohjelman tavoitteena on myös edistää maahanmuuttajien aktivisuutta ja hyvinvointia sekä vahvistaa kaupungin moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta.

Kehittämistoimenpiteet kaudelle 2018–2021 on koottu viiteen kokonaisuuteen:

1. Maahanmuutto on elinkeinoelämän voimavara

Kokonaisuuden tavoitteena on tuoda maahanmuuttajien osaaminen esiin elinkeinoelämän mahdollisuutena, tukea maahanmuuttajien työllisyyttä ja yrittäjyyttä sekä helpottaa maahanmuuttajataustaisten osaajien ja heidän perheidensä asettautumista ja viihtymistä Turun seudulla.

2. Maahanmuuttajien terveyttä ja hyvinvointia vahvistetaan

Kokonaisuuden tavoitteena on kaventaa väestöryhmien välisiä terveys- ja hyvinvointieroja huomioimalla maahanmuuttajien ja erityisesti perheiden erityistarpeet.

3. Koulutuksella ja työllistämistoimilla rakennetaan yhtäläiset mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan

Kokonaisuuden tavoitteiden avulla panostetaan suomen kielen koulutukseen ja kotoutumisen edistämiseen varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja kaikissa oppilaitoksissa. Kieli-, koto- ja ammattikoulutuksia kehitetään työelämäläheisemmäksi ja työttömien maahanmuuttajien työllistymistä edistetään ottamalla huomioon heidän erityistarpeensa.

4. Luodaan mahdollisuudet maahanmuuttajien osallisuudelle ja aktiiviselle vapaa-ajalle

Kokonaisuuden tavoitteena on kehittää monipuolisia ja yhdenvertaisuutta tukevia osallisuuden mahdollisuuksia sekä edistää maahanmuuttajien omaehtoista aktiivisuutta.

5. Turku on hyvä ja turvallinen paikka asua

Kokonaisuuden tavoitteena on varmistaa kaupungin peruspalvelujen yhdenvertaisuus, vahvistaa kaupungin moniarvoisuutta ja suvaitsevaisuutta sekä edistää hyviä etnisiä suhteita. Erilaisin toimenpitein pyritään myös ehkäisemään segregaatiota, kaventamaan alueellisia hyvinvointieroja sekä lisäämään turvallisuutta.

Tutustu koko ohjelmaan