Turun keskustassa on käynnissä kokeilu, joka tuo uudella tavalla kaupunkidataa turkulaisten ulottuville. Yliopistonkadun kävelykadun ja Aurakadun kulmassa olevan tyhjän liikehuoneiston ikkunaan on asennettu valotaideteos, joka muuttuu ilmanlaatudatan mukana ja reagoi interaktiivisesti myös ohikulkijoiden liikkeisiin.

Näyteikkunaan heijastettava teos säteilee vihreänä, kun ilmanlaatu on hyvä ja vastaavasti muuttuu punaiseen päin ilmanlaadun huonontuessa.

Noin kuukauden kestävän kokeilun aikana näyteikkunan pintaan heijastetaan myös joukkoliikenteen informaatiota yhteistyössä Turun ydinkeskustayhdistyksen kanssa. Kokeilun toteuttaa turkulainen Jokojo Oy. Kokeilu on osa Opastuksen ekosysteemi -hanketta, joka pyrkii kehittämään Turun kaupungin opastamista ja opastusjärjestelmää kokonaisuudessaan.

Turku tuottaa mittavat määrät kaupunkidataa muun muassa joukkoliikenteestä, kaupunkisuunnittelusta, palautteista sekä erilaisista sensoreista, jota on mahdollista hyödyntää avoimien rajapintojen kautta. Tällä hetkellä tieto ei usein vielä ole kaupunkilaisten ulottuvilla arjessa. Kokeilussa testataan, miten tietoa olisi mahdollista tuoda osaksi kaupunkikuvaa sekä kaupunkilaisten arkea helposti ymmärrettävällä ja interaktiivisella tavalla.

Elämykselliset ratkaisut voivat tulevaisuudessa olla merkittävä osa kaupunkiopastamista, liikkumisen sujuvuutta kuin kaupunkikeskustan kokemusta.

- Kokeilemme, ovatko tämän kaltaiset ratkaisut toimivia opastamisen kannalta. Avoimen datan visualisoinnilla voidaan ottaa tyhjät ikkunapinnat hyötykäyttöön ja kaupungilla kulkevien infotilaksi. Valolla ja vuorovaikutteisella sisällöllä voidaan myös esimerkiksi korostaa erilaisia kaupunkikohteita, sanoo Opastamisen ekosysteemi -hankkeen projektipäällikkö Riikka Niemelä.

Opastamisen ekosysteemi -hanke kuuluu laajaan 6Aika-ohjelmaan, jonka tavoitteena on kehittää kaupunkiympäristöä muun muassa opastuksen kautta. Opastamisen ekosysteemi –hankkeessa on mukana Turun kaupungin lisäksi Helsinki ja Tampere.

Jokojo on kulttuuriseen kaupunkikehitykseen, muotoiluun sekä immersiivisiin monimediatoteutuksiin keskittynyt asiantuntijayritys, joka työllistää alansa osaajia muotoilun, mediataiteen, ohjelmistokehityksen, tapahtumatekniikan sekä konseptisuunnittelun parista.

Anna palautetta

Kokeilusta kerätään palautetta, jota pääsee antamaan täällä (sivun alalaidassa).