Komissio julkaisi 7.12. yhdessä jäsenmaiden kanssa laaditun koordinoidun suunnitelman edistämään tekoälyn kehittämistä ja käyttöönottoa Euroopassa. Tekoäly Euroopassa -suunnitelma keskittyy yhteistyön tiivistämiseen neljällä alalla, joita ovat investointien lisääminen, datan saatavuuden lisääminen, kykyjen edistäminen ja luottamuksen turvaaminen.

Koordinoitu suunnitelma on jatkoa komission huhtikuussa 2018 julkaisemalle tekoälystrategialle (lue lisää täältä). Huomiota kiinnitetään erityisesti yleistä etua koskeviin aloihin, kuten terveydenhuoltoon, liikenteeseen ja liikkuvuuteen, turvallisuuteen ja energiaan. Suunnitelmaa on tarkoitus tarkistaa ja päivittää vuosittain.

Komissio, EU:n jäsenvaltiot, Norja ja Sveitsi ovat viime kuukausien tapaamistensa tuloksena määritelleet seuraavat yhteiset toimet tekoälyn edistämiseksi:

1. Investointien maksimointi

Tavoitteena on saavuttaa vähintään 20 miljardia euroa julkisia ja yksityisiä investointeja tekoälyä koskevaan tutkimukseen ja innovointiin vuoden 2020 loppuun mennessä ja yli 20 miljardia euroa vuodessa seuraavan vuosikymmenen ajan. Seuraavaan rahoituskehykseen komissio on ehdottanut vähintään 7 miljardin euron investointeja tekoälyyn Horisontti Eurooppa ja Digitaalinen Eurooppa -ohjelmista.

Investointitavoitteiden saavuttamiseksi suunnitelmassa listataan muun muassa seuraavat yhteiset toimet:

- Kansalliset tekoälystrategiat, jotka määrittelevät kansallisten investointien tason ja täytäntöönpanotoimet. Kansallisten strategioiden tulee olla valmiita vuoden 2019 puoliväliin mennessä. Suomessa strategiaa valmistellut ohjausryhmä julkaisi lokakuussa 2017 ensimmäisen raporttinsa keinoista, joilla Suomi viedään tekoälyaikaan. Loppuraportti valmistuu huhtikuussa 2019.

- Eurooppalainen julkisen ja yksityisen sektorin tekoälykumppanuus, jonka tarkoituksena on edistää yhteistyötä tiedemaailman ja teollisuuden välillä Euroopassa ja määritellä yhteinen tekoälyä koskeva tutkimusstrategia.

- Tukea tekoäly- ja lohkoketjualan start-up-yrityksille ja innovaattoreille niiden varhaisessa vaiheessa Euroopan strategisten investointien rahaston, Horisontti 2020 -ohjelman ja Euroopan investointirahaston kautta.

- Tekoälyn huippuosaamiskeskusten kehittäminen ja yhteenliittäminen. Jäsenvaltiot kartoittavat kansallisia tekoälyn huippuosaamiskeskuksia ja tukevat niiden EU:n laajuista yhteistyötä. Komissio rahoittaa huippuosaamiskeskuksia 50 miljoonalla eurolla Horisontti 2020 -ohjelmasta vuonna 2020. Lisäksi digitaaliset innovaatiokeskittymät (DIHit) edistävät tekoälyn käyttöönottoa kaikilla talouden aloilla. Komissio on esittänyt, että seuraavalla rahoituskaudella osoitettaisiin 900 miljoonaa euroa Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta DIHien kehittämiseen.

- Euroopan innovaationeuvoston pilotti, jonka puitteissa edistetään seuraavan sukupolven tekoälyteknologioita. Vuosina 2019-2020 pilottiin on suunnattu 100 miljoonan euron rahoitus.

2. Datan saatavuuden lisääminen

Komissio perustaa yhdessä EU-maiden kanssa yhteisiä eurooppalaisia data-avaruuksia, jotta datan jakaminen ja uudelleenkäytettävyys yli rajojen helpottuisi. Komissio tukee muun muassa yhteisen terveystietokannan kehittämistä, jonka sisältämien anonyymien lääketieteellisten kuvien avulla voidaan parantaa syöpädiagnooseja ja hoitoja tekoälyä hyödyntäen.

Vuoden 2019 puolivälin jälkeen komissio käynnistää tukikeskuksen datan jakamista varten, joka voi antaa neuvoja kaikille eurooppalaisen datatalouden osallistujille.

3. Kykyjen edistäminen

Komissio tukee yhdessä Euroopan maiden kanssa korkea-asteen tutkintoja tekoälyn alalla esimerkiksi kohdennetuilla apurahoilla. Lisäksi komissio jatkaa digitaalisten taitojen ja elinikäisen oppimisen tukemista erityisesti aloilla, joihin digitalisaatio ja tekoäly vaikuttaa eniten. Seuraavalle rahoituskaudelle komissio on esittänyt 700 miljoonan euron kohdistamista Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta taitojen kehittämiseen tekoälyn, suurteholaskennan ja kyberturvallisuuden aloilla.

4. Luottamuksen turvaaminen

Tiedeyhteisöä, yrityksiä ja kansalaisyhteiskuntaa edustava eurooppalainen asiantuntijaryhmä on laatimassa eettisiä ohjeita tekoälyn kehittämisestä ja käytöstä. Ensimmäinen versio julkaistaan vielä ennen vuoden 2018 loppua. Lopullinen versio julkaistaan maaliskuussa 2019 eurooppalaisen tekoälyallianssin kautta toteutettavan laaja-alaisen kuulemisen jälkeen. Tavoitteena on saada Euroopan eettinen lähestymistapa käyttöön maailmanlaajuisesti.

 

Asiasanat: