Oulussa ja Helsingissä ilmi tulleet nuorten hyväksikäyttötapaukset ovat nostaneet keskusteluun erityisesti maahanmuuttajien osuuden epäillyissä rikoksissa. Maahanmuuttajia opastetaan suomalaisen yhteiskunnan tavoille monin eri keinoin.

Kansallisessa InfoFinland -nettipalvelussa kerrotaan usealla kielellä (esimerkiksi persia, arabia, kurdi) elämästä Suomessa. Mukana on myös osio ”Mikä on väkivaltaa”.

Turku on ollut jo pitkään mukana palvelussa omilla palvelusivuillaan ja tehnyt myös oman oppaan Suomen kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Oppaassa käsitellään muun muassa Suomessa asuvan henkilön oikeuksia, velvollisuuksia, väkivaltaa ja seksuaaliterveyttä. Opasta jaetaan kaikille kotokoulutuksia tarjoaville tahoille ja vastaanottokeskuksiin.

Pakolaistaustaiset maahanmuuttajat sekä heidän perheenjäsenensä asioivat kaupunkiin muuttaessaan noin kolmen vuoden ajan hyvinvointitoimialan ulkomaalaistoimistossa sosiaali- tai terveyspalveluja tarvitessaan. Yleisesti sosiaali- tai terveydenhuoltoon liittyvien asioiden lisäksi myös väkivaltaan ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat ja asiaan liittyviä lakeja käydään läpi erityisesti ensimmäisten asiakastapaamisten aikana, mutta asioihin palataan asiakastapaamisissa aina tarvittaessa koko asiakkuuden ajan.

Turvapaikanhakijoille suomalaista lainsäädäntöä ja kulttuuria avataan jo vastaanottokeskuksissa. Teemojen käsittelyssä esim. maahanmuuttajajärjestöillä on merkittävä osuus.  

Vuoden 2019 alusta alkaen Turussa on laajennettu ns. Varissuon mallin mukaista tiiviimpää yhteistyötä poliisin ja kaupungin välillä myös Halisiin ja Pansioon. Yhteistyön tarkoitus on tiivistää viranomaisten ja asukkaiden kanssakäymistä ja näin osaltaan ennaltaehkäistä ongelmia.

Kaupunki on toivonut poliisilta myös laillisuuskasvatusta kaikkiin peruskouluihin. Valmistelussa on myös seksuaaliseen koskemattomuuteen liittyvää lisätiedottamista ja koulutusta oppilaitosten, järjestöjen ja uskonnollisten yhteisöjen kautta.