Turku Bandstandissa puhaltavat uudet tuulet. Yhtyeet eivät enää kilpaile keskenään, vaan tapahtumassa keskitytään jatkossa palautteenantoon.

Turku Bandstand 2019

Turku Bandstand pidetään tänä vuonna nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa. Ensimmäinen kierros nähdään 23.–26.1. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

– Lähtökohtana on tehdä tapahtuma, jossa hyöty yhtyeille olisi mahdollisimman suuri. Kilpailu on aina raakaa, koska vain yksi voi voittaa. Järjestäjien puolesta tapahtuman pitäminen kilpailuna ei ole enää vuosiin tuntunut mielekkäältä. Mutta kun sitä niin helposti pitäytyy vanhoissa ja helpoissa malleissa, miettii Turku Rock Academyn toiminnanjohtaja Tomi Arvas.

Tapahtuman nimi pysyy samana, mutta kaikki muu on uutta. Kolmiportaisen Turku Bandstand vol 2:n ensimmäinen kierros nähdään tammikuun lopulla, kun kukin yhtye esittää kaksi kappaletta ja alan ammattilaiset pitävät kullekin yhtyeelle palautesession välittömästi illan päätteeksi. Nämä tilaisuudet ovat yleisölle avoimia myös palautteiden kuulemisen osalta. Mikäli bändi ei halua saada palautetta yleisön edessä, järjestetään suljettu tilaisuus.

Kevään toisella kierroksella yhtyeet esittävät samat kappaleet. Ammattilaiset katsovat esitykset ja arvioivat, onko annetut neuvot saatu hyödynnettyä. Lisäksi he katsovat, nouseeko esiin uusia avuntarpeita. Jos bändit haluavat, seuraavana syksynä on mahdollisuus vielä kolmanteen palautekierrokseen.

Mahdollisuus pidempään yhteistyöhön

– Koska kyseessä ei ole kilpailu, yhtyeitä ei aseteta mihinkään järjestykseen. Turku Rock Academy tarjoaa kuitenkin taas 3–4 bändille mahdollisuuden osallistua Academyn toimintaan. Mahdollisuus on myös saada lisää keikkoja, myös festarikeikkoja. Tukea jaetaan myös tarjoamalla Rock Academyn tuotantotukea, kertoo Turku Rock Academyn vastaava tuottaja Mark Bertényi, joka on mukana myös palautteenantajana.

Palautetta jakavat lisäksi Turun Konservatorion opettaja Ilari Hongisto ja muusikko Mikko von Hertzen. Samalla käynnistyy pitkään valmisteilla ollut yhteistyö Turku Rock Academyn ja Turun Konservatorion välillä.

Pitkäikäinen tapahtuma

Turku Bandstand on ollut olemassa kilpailumuotoisena jo 22 vuotta. Mukana on ehtinyt olla yli tuhat yhtyettä. Tänä vuonna esiintymässä nähdään 12 bändiä, ja jatkossa mukaan mahtuu enintään 15 bändiä.

– Turku Rock Academyn alkuperäinen idea oli tuoda bänditoimintaan oppeja ja toimintamalleja junioriurheilusta, jossa nuoria valmennetaan päämäärätietoisesti ja antamalla säännöllistä palautetta. Tämä koettiin tärkeäksi, sillä bändit pakertavat yksinään treenikämpillä vailla ulkopuolista tukea. Silloin kehittyminen on usein työlästä tai jopa mahdotonta, Bertényi kertoo.

Myös uusi Bandstand rakentuu samalle pohjalle. Samalla hyödynnetään oppeja, joita on kertynyt Turku Rock Academyn seitsenmänvuotisen historian aikana.

– Suurin osa osallistuneista on varmasti saanut paljon: palautetta, uutta yleisöä, keikkakokemusta ja uusia ystäviä, Arvas sanoo.

Asiasanat: