Turun kaupunkikuvatyöryhmä on myöntänyt vuoden 2018 hyvän rakentamisen palkinnon Syvälahden monitoimitalolle. Palkinto luovutettiin 31.1. Turussa Bryggman-seminaarin yhteydessä Verstas Arkkitehdit Oy:lle, joka on suunnitellut rakennuksen. Kaupunkikuvatyöryhmä jakoi nyt ensimmäisen kerran hyvän rakentamisen palkinnon.

Palkintoperustelujen mukaan Syvälahden monitoimitalo on onnistunut kokonaisuus, johon ovat vaikuttaneet pitkässä ketjussa moni toimija aina kaavoituksesta urakoitsijaan ja tilojen käyttäjiin asti.

- Monitoimitalo toteutettiin arkkitehtikilpailun jälkeen allianssimallilla, jossa kaupunki, urakoitsijat ja käyttäjät vastasivat yhdessä projektin suunnittelusta ja rakentamisesta. Tulos on erinomainen, sanoo kaupunkikuvatyöryhmän puheenjohtaja, Turun kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari.

Erityisen arvokkaana kaupunkikuvatyöryhmä pitää sitä, että suunnittelu ja toteutus tehtiin yhteistyössä rakennuksen käyttäjien kanssa.

- Koulusta on tällä tavalla saatu hiottua hyvä opetusympäristö, joka toteuttaa käyttäjien tarpeita ja on lisäksi monikäyttöinen, Keskikastari luonnehtii lopputulosta.

Erikseen palkintoperusteluissa nostetaan esille, että myös ympäristörakentaminen on toteutettu Syvälahden koulussa korkeatasoisesti.

Uusi palkinto tukemaan hyvää suunnittelua ja rakentamista

Kaupunkikuvatyöryhmän hyvän rakentamisen palkinto jaettiin nyt ensimmäisen kerran. Palkinto jaetaan jatkossa vuosittain kohteelle, joka voi olla:

  • viimeisen kolmen vuoden aikana valmistunut rakennuskohde, joka on toteutettu korkealaatuisesti ja innovatiivisesti, tai joka on parantanut kaupunkiympäristön viihtyisyyttä.
  • taho tai toimenpide, joka on edistänyt laadukasta rakentamista.
  • kaupunkisuunnittelukohde, jossa on onnistuneesti luotu puitteet hyvän elinympäristön ja viihtyisän kaupunkiympäristön syntymiselle.

Palkinto voidaan myös teemoittaa vuosittain. Palkintona jaetaan kunniakirja tammi-helmikuussa. Palkittavana voi olla esimerkiksi arkkitehti, suunnittelija tai suunnittelutiimi, työn tilaaja tai rakennuttaja, yritys tai yhteisö. Kaupunkikuvatyöryhmän puheenjohtaja, kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari sanoo, että uuden palkinnon tavoitteena on nostaa laadukasta rakentamista ja onnistuneita kokonaisuuksia esille:

- Kaupunkikuvatyöryhmä toimii asiantuntijana ja antaa lausuntoja kaupunkikuvallisesti merkittävistä kaavoitus- ja rakennushankkeista, joten hyvä ja laadukas rakentaminen on muutenkin tavoitteenamme. Palkinto omalta osaltaan tukee tätä työtä.

Syvälahden monitoimitalo pidetään avoimena yleisölle arkkitehtuurin päivänä 3.2. Kouluun voi tutustua klo 12-14 välisenä aikana.

Syvälahden koulun aula

Kuvat: Anders Portman /Kuvatoimisto Kuvio Oy