Turun nuorisovaltuusto jakaa jälleen avustusta nuorten omille hankkeille. Hankerahaa voi hakea 28.1.–24.2.

Hae rahoitusta omalle ideallesi

Rahaa myönnetään erityisesti toiminnallisille, nuoria osallistaville hankkeille. Nuorisovaltuusto on 13–18-vuotiaiden nuorten oma vaikuttajaryhmä, jonka toimintaa koordinoi Turun kaupungin nuorten palvelut.

Jaossa on aiempien vuosien tapaan yhteensä 10 000 euroa, josta yhdelle hankkeelle voidaan myöntää korkeintaan 2 000 euroa. Rahoitusta voivat hakea ryhmät, joissa on vähintään kolme 13–19-vuotiasta Turussa asuvaa tai opiskelevaa nuorta.

– Nuorisovaltuusto äänestää, mille hakemuksissa esitetyistä hankkeista myönnetään rahaa. Parhaat hankkeet saavat hakemansa summan, mutta kymppitonnista harvemmin riittää aivan kaikille hakijoille, koska hakemuksia on niin paljon, Turun nuorten palveluiden nuorisosihteeri Mirja Teräs kertoo.

Aiempina vuosina rahoitusta ovat saaneet esimerkiksi Bovallius ammattiopiston opiskelijoiden Kiusaamisvapaa kahvila -tempaus, European Youth Parliament Turun keskustelutilaisuus sekä Katariinan koulun oppilaiden kisamatka liikuntarajoitteisten nuorten Kuortane Junior Games -olympialaisiin. Takana ei kuitenkaan tarvitse olla yhdistystä tai koulua, vaan rahaa myönnetään yhtä lailla kaveriporukoiden omille ideoille. Olennaista on toiminnallisuus.

– Rahaa ei myönnetä tavarahankintoihin, paitsi jos kyseessä on esimerkiksi tuunausprojekti. Parhaiten menestyvät sellaiset hankeideat, jotka hyödyttävät järjestävien nuorten lisäksi muitakin. Esimerkiksi niin, että järjestetään jokin tapahtuma, johon kaikki koulun oppilaat voivat osallistua.

Huolellinen hakemus on vahvoilla

Teräs neuvoo lukemaan hankerahan säännöt huolella ja tekemään hakemuksen, jossa on kerrottu tiiviisti ja selkeästi kaikki olennaiset asiat: millaiseen hankkeeseen rahaa haetaan ja mitä hyötyä hankkeesta on. Haettavaa rahamäärääkin kannattaa miettiä ja perustella tarkkaan.

– Ei kannata välttämättä hakea suurinta mahdollista summaa, vaan sen verran kuin hankkeeseen menee suurin piirtein rahaa. Silloin jaettavaa riittää useammille.

Hankkeen myötä nuoret oppivat esimerkiksi argumentointia, budjetointia sekä suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työskentelyä.

– Nuorisovaltuuston maaliskuun kokoukseen kutsutaan hankkeita hakeneet nuoret kertomaan, miksi juuri heille pitäisi myöntää hankerahaa. Se on kiva tilaisuus, kun valtuustosalin lehteri on täynnä nuorten kavereita, opettajia ja huoltajia, jotka ovat tulleet seuraamaan kokousta, Teräs kertoo.