Wäinö Aaltosen museossa esillä oleva kokonaisuus on ensimmäinen laaja retrospektiivinen katsaus kansainvälisesti tunnetun Salla Tykän tuotantoon Suomessa. Tykkä työskentelee pääasiassa videon ja valokuvan parissa.

8.2.–19.5.2019 Salla Tykkä

Wäinö Aaltosen museo, Itäinen Rantakatu 38, Turku

Näyttelyyn liittyvät tapahtumat ja opastukset

  • Taiteilijatapaamiset 23.2. ja 27.4. klo 13
  • Trilogia-sarjan elokuvaesitykset lauantaisin klo 14, 15 ja 16 sekä 27.2., 27.3., 24.4. ja 15.5. klo 17
  • WAMin lasten viikonloppu 23.–24.3
  • Yleisöopastukset suomeksi sunnuntaisin klo 14
  • wam.fi

Näyttelyn varhaisimmat teokset ovat 1990-luvun lopulta, ja näyttelyssä ensiesityksensä saava teos Untitled (White – Alps) on vuodelta 2019.

Videoteoksissaan Tykkä käyttää elokuvien narratiivisia keinoja, mutta poikkeaa niiden totutusta juonikaaresta. Kerronta sisältää usein ennemminkin aukkoja kuin fiktiosta tuttuja loppuratkaisuja. Dialogin sijaan teosten tunnelataus ja jännitteet rakennetaan tarkan kuvakerronnan ja äänisuunnittelun avulla. Tykkä hyödyntää myös dokumenttielokuvien materiaalia, kuten arkistokuvaa ja haastatteluja.

Kokonaisuudessa on mukana myös valokuvateoksia. Eri teemojen rinnalla Tykkä on kuvannut läpi uransa myös itseään. Omakuvat ovat henkilöhistoriallisia, mutta yhteistä muuhun tuotantoon on kysymys kehoon kohdistuvasta kontrollista, vallasta ja kurinalaisuudesta.

Kuka katsoo ja miten?

Salla Tykkä: Thriller, 2001. Still-kuva videosta.

Näyttelyn läpäiseviä teemoja ovat katse, valta ja sukupuoli. Varhaisimmissa teoksissaan Tykkä on käsitellyt sukupuolittunutta katsetta. Myöhemmässä tuotannossaan taiteilija on pohtinut länsimaisen ja kolonialistisen katseen arvottavaa merkitystä sekä sen ongelmallisuutta.

Tykän uusin teos Untitled (White - Alps) siirtää näkökulman henkilökohtaisesta laajempaan maisemaan liitettyihin kulttuurisiin merkityksiin ja kulttuurisidonnaisiin käsityksiin maailmankaikkeudesta. Analogiselle filmille kuvattu matkakertomus etenee kuumailmapallossa ilmavirtojen mukana tarkastellen aamunsarastuksessa valkenevaa alppimaisemaa.

Videotaiteen lähihistoria on myös osa näyttelyä. Filmille kuvattu Trilogia-sarja esitetään vain näytöksinä, mikä korostaa elokuvan katsomista kollektiivisena kokemuksena ja aikaan sidottuna esitysmuotona.

Näyttelyn on kuratoinut Piia Oksanen.