Katujen varsille kasatut lumikasat vaikeuttavat liikennettä ja aiheuttavat vaaratilanteita. Kaupunki muistuttaa kiinteistöjen omistajia huolehtimaan pihoilta ja jalkakäytäviltä aurattujen lumien poiskuljetuksesta.

Lumikasat katujen varsilla kaventavat ajoratoja ja vaikeuttavat kadunvarsipysäköintiä. Osa kiinteistöistä on tuonut katujen varsille myös pihalumia. Vaaraa aiheuttavia ovat varsinkin suojatien eteen näkemäesteeksi tai suojatielle kasatut lumet. Jalkakäytävälle ja sen viereen aurattujen lumivallien poiskuljetus kuuluu kiinteistöjen vastuulle.

-Rakennusvalvonta voi määrätä kiinteistön omistajat hoitamaan velvoitteensa. Tarkastusinsinöörit ovatkin olleet isännöitsijätoimistoihin yhteydessä, kun asiakkailta on tullut palautetta lumesta, kertoo valvontajohtaja Leena Salmelainen. 

Myös pelastusteiden auraaminen ja esteettömänä pitäminen on kiinteistön vastuulla. Jos pelastustie on jo jostain syystä tukossa, kiinteistöllä tulee olla vaihtoehtoinen pelastustie.

Autoilla liikkuvien on tärkeää muistaa, että vaikka lumikasat haittaavat kaduilla liikkumista, auton kanssa ei saa jäädä bussipysäkeille seisomaan. Tällöin bussit eivät pääse pysäkille, vaan joutuvat jättämään kyydistä lähtevät matkustajat ajoradalle ja ottamaan tulevia matkustajia kyytiin ajoradalta. Tämä aiheuttaa vaaratilanteita. Pysäköinninvalvonta valvoo pysäkkien käyttöä tällä hetkellä tehostetusti.

Katujen puhdistussuunnitelmat kännykkään

Verkkopalvelusta http://www.puhdistussuunnitelmat.fi/turku/ asukkaat saavat reaaliaikaista tietoa katujen puhdistussuunnitelmista. Palvelusta näkee postinumeroalueittain katujen puhdistussuunnitelmat, joista selviää, milloin pysäköinti kyseisellä alueella kielletään puhdistuksen ajaksi.

Kaupunkilaisilla on mahdollisuus liittyä tekstiviestipalveluun, jossa he saavat tekstiviestillä tiedon siirtokehotuskylttien voimassaoloista haluamiensa postinumeroalueiden ja/tai katujen osalta. Tekstiviestipalvelusta saa tiedon myös siitä, jos katujen siivouspäiviä ei toteuteta, ja siten vältytään tarpeettomalta varapysäköintipaikkojen etsinnältä.

Pysyvät siirtokehotusmerkit on pystytetty kaduille auttamaan talvikunnossapitotöiden suorittamisessa. Pysäköidyt ajoneuvot haittaavat sekä lumen aurausta että keväällä tehtävää hiekoitushiekan poistoa. Pysyvät siirtokehotusmerkit ovat voimassa 1.11.–15.5.