Syksyllä robottijuttuja päiväkoteihin ja keväällä lukiolaisten hakkerointikurssi Hack With Turku. Ihan normimeininkiä Kerttulin ICT-lukiolaisille. Tätä on STEAM Turku, hanke jossa tiede- ja teknologiaintoa imeytetään nuoriin päihin.

STEAM Turku 

Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics eli tiedettä, teknologiaa, insinööritaitoja, taidetta ja matematiikkaa. Jokaiselle löytyy oma polku tieteen ja teknologiaan maailmaan. 

turku.fi/STEAM

ICT-lukiolaiset järjestivät robottihommia päiväkotien eskareille, mutta miksi?

– Mennään esittelemään nuoremmille sellaista maailmaa, mitä he eivät ole nähneet.  Jos saa annettua eskarilaiselle tosi pienenä hyvän kokemuksen, se jää pitkäksi aikaa mieleen ja on tosi cool. Saadaan enemmän nörttejä, ICT-lukiolainen Jasmin Heino sanoo.

Lukiolaisiin teki vaikutuksen se, miten innoissaan eskarit olivat.

– Lapsille jo se oli iso juttu, kun he pystyivät itse painamaan sitä nappulaa, mistä pienoisrobotti hyppäsi. “Tämä on paras päivä ikinä”, oli eskarilaisten reaktio, Kerttulin ICT-lukiolainen Miska Kytö kertoo.

– Itse ICT-tyttönä näen, että annetaan myös tytöille tämä vaihtoehto ja kiinnostus jo pieninä. Saadaan diversityä tälle alalle, mikä on tosi tärkeää, Heino sanoo.

Tiedepolulle vaikka päiväkodista

STEAM Turku on huhtikuussa 2018 käynnistetty hanke, joka nappaa lapsia ja nuoria mukaan tiede- ja teknologiapolulle päiväkodeista ja lukioista aina toiselle asteelle. Näistä voi porhaltaa suoraa väylää jatko-opintoihin ja Turun teknologiakampukselle.

Matti Mäkelä.

Turun sivistystoimialan projektitoimiston päällikkö Matti Mäkelä vastaa STEAM-hankkeen kokonaisuudesta. Hankkeen taustalla on voimakas tarve saada lisää teknologia-alan osaajia Turun seudulle. Kiinnostusta ja intoa löytyy: jo muutamassa kuukaudessa polkaistiin vauhtiin yhteensä 18 STEAM-kokeilua, joita oli varhaiskasvatuksessa ja kaikilla kouluasteilla.

– Tuhannen euron pilotit ovat hyvin mielenkiintoisia ja hyvin erilaisia.

Esimerkiksi Yli-Maarian koulussa syntyi kuvataiteen ja käsityön oppiainerajojen yli loikkien mm. oppilaiden rakentama ja ohjelmoima, liikkuva ”auto”, ja liiketunnistimella toimiva installaatio. Kerttulin päivähoitoyksikössä lapsista on loihdittu pieniä tutkijoita. On kokeiltu niin kemiallisia reaktioita, kuin fysikaalisia sisältöjä – kuten magneettisuutta ja tähtitiedettä ja avaruutta.

Tekniikasta rohkeasti kaikki irti

Miska Kytö tiesi jo kutosella, että haluaa ICT-lukioon. – Kun tänne pääsi, tuli heti sellainen fiilis, että olen todellakin oikeassa paikassa.

Jasmin Heinon juttu lukioon hakiessa olivat matematiikka ja elokuvat, kuten Star Wars ja The Lord of the Rings.  – En niinkään tykännyt tietokoneista, enkä ollut yhtään taitava. Mutta kiinnosti ajatuksen tasolla.  Elokuviin liittyvien pelien taustalla oleva tekniikka kiinnosti, vaikka en tajunnut sitä silloin, kun pelailin.

Lukion STEAM-projekteissa Kytö on ollut kuvaamassa kauhuelokuvaa 360-asteen kamerakerhossa. Turun klassillinen lukio tarjosi kerhoon luovat näyttelijät, Kerttulin ICT-linja tekniikan.  Kameran kanssa päästiin jopa Tuomiokirkon torniin. Heino taas on ollut askartelemassa binäärimatikalla isänpäiväviestejä Raunistulan alakoululaisten kanssa.  Mitä se taas olikaan?

ICT-lukiolaiset Jasmin Heino ja Miska Kytö.

– No siis, binäärimatematiikkana puhutaan laskuista, joissa on vain ykkösiä ja nollia. Periaate on se, että binääri 8-bittiä on yksi tavu. Siinä 1 tarkoittaa, että virta kulkee 0 virta ei kulje. On päällä tai ei ole päällä niin kuin katkaisija.

Selvä siis! Kevätkään ei kuulosta lukiossa hassumalta. Tiedossa on esimerkiksi lukiolaisten hakkerointikurssi Hack With Turku sekä SciCruise 2019 tiederisteily.

Ja ideoita riittää: – Jatkamme työelämälehtoritoimintaa ja järjestämme tiede- ja teknologiakesäkoulun, 25 perusopetuksen My Tech –pilottia, uusia yritys- ja korkeakouluyhteistyön muotoja sekä STEAMit Junior -kisan, jonka slogan on ”Suomen pienimmät ratkovat maailman suurimpia ongelmia”, Matti Mäkelä summaa alkavaa vuotta.

Teksti ja kuvat: Sini Silvàn
Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 1/2019.