Turun yliopiston kasvitieteellisellä puutarhalla on avautunut sammakkoaiheinen näyttely. Turun kaupunki on tuonut näyttelyyn kotimaisia sammakkoeläimiä ja matelijoita käsittelevät tietotaulut, joihin pääsee ilmaiseksi tutustumaan puutarhan aukioloaikoina aina vappuun saakka.

SAMMAKKOELÄIMET OVAT AHDINGOSSA

Sammakkoeläinten ja matelijoiden kannat ovat taantuneet maailmanlaajuisesti. Lähes kolmannes maapallolla tavattavista yli 6000 sammakkoeläinlajeista on uhanalaisia. Suomen viidellä kotimaista alkuperää olevalla sammakkoeläinlajilla tilanne ei kuitenkaan ole aivan yhtä lohduton. Ruskosammakko, viitasammakko, rupikonna ja manteri on luokiteltu elinvoimaisiksi, tosin harvinainen rupimanteri on erittäin uhanalainen. Kuitenkin myös yleisten sammakkoeläinlajien elinympäristöt hupenevat vauhdilla. Sammakkoeläimet tarvitsevat selviytyäkseen lampia ja muita kosteikkoja, jotka säilyttävät vetensä kuivinakin aikoina.

Sammakkonäyttely on toteutettu yhteistyössä Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön kanssa. Puutarhan kasvihuoneissa voi pääsymaksun hinnalla tutustua maailman sammakoiden monimuotoisuuteen ja nähdä myös eläviä myrkkysammakoita. 

Kotimaisista lajeista kertovan näyttelyn on toteuttanut Turun kaupungin ympäristönsuojelu. Tietotaulut ovat esillä puutarhan seminaarisalissa. Näyttely tuo kotimaisen näkökulman maailman sammakoiden elämää esittelevään näyttelykokonaisuuteen. 

Luonnonvaraiset sammakkoeläimet, kuten kuvan rupikonna, ovat rauhoitettuja, kuva Veli-Matti Suhonen

Näyttelyt ovat esillä 1.2. – 30.4.2019.
Ruissalon kasvihuoneet avoinna ti – su klo 10 – 17
kasvitieteellinen puutarha kartalla
Ruissalo-sivusto
Ruissalon luontokoulu ja Ruissalo Info palvelevat kasvitieteellisessä puutarhassa
Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Kaupunginosa/Alue: