BANOS CSA:ta koordinoi Itämeren alueen innovaatio- ja kehitysohjelma BONUS. BANOS laajentaa BONUS-ohjelman pitkäaikaisen työn nyt myös Pohjanmerelle. Ohjelman päävisio on tukea meren tarjoamien hyödykkeiden ja palveluiden kestävää käyttöä.

Lue lisää:

BANOS CSA (Coordination and Support Action) -hanketta esiteltiin Brysselissä 12.2. järjestetyssä lounastilaisuudessa. Uutta 30 kuukautta kestävässä hankkeessa BONUS-ohjelmaan nähden on Pohjameren sisällyttäminen Itämeren alueen yhteistyöhön. Jatkossa yhteistyötä tehdään siis myös yli merialuerajojen.

BANOS CSA:n koordinaattori Andris Andrusaitis perusteli tilaisuudessa yhteistyön laajentamista länteen molempien alueiden ongelmien samankaltaisuudella. Alueet jakavat niin saman ilmastotyypin, kuin yhteiset merikulkuväylät. ”Eurooppa on niemi, joten on kiinnitettävä huomiota meriimme” tiivistää Andrusaitis.

Nyt muodostettussa kansainvälisessä BANOS-konsortiossa on mukana Ruotsi, Viro, Latvia, Liettua, Norja, Tanska, Puola, Belgia, Hollanti, Ranska ja Iso-Britannia. Suomi siis ei ole mukana CSA-vaiheessa.

BONUS-projekteissa on ollut mukana kuitenkin monia varsinaissuomalaisia jäseniä. Turun yliopisto on osallistunut mm. BAMBI- ja BASMATI-hankkeisiin. BAMBI-hankkeessa tutkittiin Itämeren biodiversiteetin kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen ja BASMATI-hanke keskittyi merialuesuunnittelun innovatiivisiin ratkaisuihin. BONUS-projekteissa ovat olleet mukana myös Åbo Akademi, Novia ja Pidä Saaristo Siistinä ry. Yrityspartnereina ovat olleet esimerkiksi Alfons Håkans Oy Ab ja Gala Mare Oy (Sybimar).

BONUS perustettiin alun perin vuonna 2003 tutkimus- ja innovaatiopuiteohjelman alaisen ERA-NETin muodossa. Siitä se on kehittynyt nykyisenlaiseksi artikla 185 mukaiseksi jäsenmaiden ja komission yhteisrahoittamaksi ohjelmaksi.

 
Asiasanat: