EUROCITIES järjesti 21. helmikuuta Euroopan parlamentissa tilaisuuden, jossa tuotiin esiin kaupunkien keskeistä roolia osallistavan sosiaalipolitiikan ja näin myös EU:n sosiaalisten oikeuksien pilarin edistämisessä. Tapahtuma on osa EUROCITIESin ”Inclusive Cities for All: Social Rights in My City” -kampanjaa, jossa Turku on mukana. Turun sitoumuksessa korostetaan sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemistä erityisesti nuorten keskuudessa sekä työllisyyden aktiivista tukemista.

EU:n sosiaalisten oikeuksien pilari näki päivänvalon marraskuussa 2017 Göteborgin sosiaalialan huippukokouksessa. Tukeakseen sosiaalisten oikeuksien pilarin toteutumista ja tuodakseen esiin kaupunkien tekemää työtä osallistavan Euroopan puolesta EUROCITIES lanseerasi viime vuoden lopulla ”Inclusive Cities for All: Social Rights in My City” -kampanjan. Kampanjan toisena vaikuttimena on pyrkiä lisäämään kaupunkien rahoitusmahdollisuuksia ensi rahoituskaudella (2021–2027) erityisesti Euroopan sosiaalirahastosta (ESR+).

Turun sitoumus tuo esiin kaupungin toiminnan kaupunkilaisten yhtäläisten mahdollisuuksien sekä työllisyyden aktiivisen tukemisen puolesta:

  • Turku pyrkii estämään sosiaalista syrjäytymistä keskittymällä erityisesti nuoriin sekä riskiryhmiin. Kaupunki esimerkiksi testaa vuoden 2019 aikana uudenlaisia toimintamalleja sekä tarjoaa koulutusta ja työkaluja kaupungin työntekijöille riskiryhmien osallistamiseksi ja ottamiseksi mukaan heitä itseään koskevaan toimintaan.
  • Työllisyyden tukemiseksi Turku investoi vuosittain 20 miljoonaa euroa ja edesauttaa näin 2000 työttömän työllistymistä räätälöidyn tuen avulla. Kaupunki esimerkiksi tarjoaa työnhakuun ja koulutukseen yksilöllistä tukea sekä rahoittaa työllisyyspalvelukeskusta, jossa hoidetaan erityisesti maahanmuuttajien työvoimapalveluja. Kaupungin nuorisotakuujärjestelmä puolestaan varmistaa, että jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle nuorelle on tarjolla työ-, harjoittelu-, jatkokoulutus- tai uudelleenkoulutuspaikka.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve: ”Vahvempi sosiaalinen Eurooppa on mahdollista vain, jos ihmisillä on yhtäläiset mahdollisuudet terveyteen ja hyvinvointiin. Turussa panostamme siihen, että kaupunki olisi hyvä paikka elää ja menestyä yhdessä. Kiinnitämme erityistä huomiota nuorten sekä heikommassa asemassa olevien ryhmien ja asuinalueiden osallistamiseen.”

Tällä hetkellä 21 kaupunkia ovat
allekirjoittaneet sitoumuksen. Turun lisäksi Madrid, Stuttgart, Göteborg, Ljubljana, Braga, Wien, Barcelona, Timisoara, Nantes, Leipzig, Varsova, Ateena, Gent, Leeds, Glasgow, Lille, Malmö, Milano, Utrecht ja Lyon ovat mukana kampanjassa.

Kampanjaan liittyen EUROCITIES järjesti Euroopan parlamentissa 21.2. tilaisuuden, jossa oli paikalla mm. sitoumuksen allekirjoittaneiden kaupunkien edustajia, meppejä sekä komission virkamiehiä. Tilaisuuden tarkoituksena oli osoittaa, mitä kaupungit tekevät konkreettisesti tekevät kansalaisten hyvinvoinnin eteen. Kaikkiaan 21 allekirjoittanutta kaupunkia ovat sitoutuneet investoimaan 4,3 miljardia euroa seuraavien viiden vuoden aikana köyhyyden ja syrjäytymisen vastaiseen työhön.

Asiasanat: