"Lankesin yksinäisyydessäni toiseen mieheen ja Johan Hörnigk kutsui minua huhtikuussa 1642 jokamiehen huoraksi. Kerroin oikeudelle saaneeni Bållmanilta aviolupauksen ja suostuneeni siksi tämän kanssa vuoteeseen. En ollut kuitenkaan eronnut laillisesti miehestäni, joka oli hylännyt minut ja muuttanut Pohjanmaalle."

Näin alkaa eräs 39 tarinaa 1600-luvun turkulaisnaisista -kirjan tarinoista. Kirjan kaupunkilaisnaiset – mahtilesket, porvarskat, kapakkaruusut, piiat – elivät 1600-luvun Turussa. Tarinat eivät ole kuvitteellisia, tarinat ovat koottu oikeuslähteistä ja niistä kuuluu naisten ääni liki neljän sadan vuoden takaa. Tarinat kerrotaan tiivistettyinä ja osittain myös sanatarkasti, niin kuin ne on sen ajan pöytäkirjoihin kirjattu. Lukukokemuksena teos on elämänkertatyyppinen muistelmateos.

Kirjasta ilmenee miten porvarisvaimo pyöritti menestyvää ruukkia, mikä oli kaupungin kätilöiden rooli oikeustapauksissa, miten itsenäiset lesket taktikoivat omaisuuttaan ja elämäänsä tai miten kävi kaupungin huoran kuudelle lapselle? Tai saivatko naiset avioeron 1600-luvulla?

Nykyhetkestä katsottuina osa oikeusjutuista tuntuu pikkumaisilta kuten piispattaren tappelu oikeudessa puolen metrin mittaisen kankaanpalan vuoksi tai kaikki ne kunnianloukkausasiat, joita kaupungin raadissa käsiteltiin kerta toisensa jälkeen. Oman mielenkiintoisen osansa tarinoihin tuovat rahojen ja tavaroiden lainaamiset ja velkojen perintä. Tuon ajan ihmisten välinen lainaustoiminta muistuttaa osin nykyistä osakekauppaa. Oli tuotto-odotuksia, mutta myös konkreettisia riskejä.

Teoksen kirjoittaja FT Veli Pekka Toropainen toimii Turun yliopiston Suomen historian oppiaineessa tutkijana ja on keskittynyt Turun 1600-luvun historiaan. Hän on julkaissut lukuisia tutkimuksia kaupungin porvaristosta, porvariston naisista sekä muista kaupunkilaisista, kuten pyöveleistä.

Kirja on saatavissa mm. Turun linnan ja Wäinö Aaltosen museon museokaupoista.

Turun museokeskuksen julkaisuja 85
ISBN 978-951-595-210-3, ISSN 1797-9641
236 sivua, sidottu.
Hinta 25 €.