Uusi elämyksellinen pop-up kuljettaa kävijän vuoden 1812 Turkuun. Historian museo Turkuun -hankkeen toteuttamaan opastettuun virtuaalikierrokseen voi tutustua 21.3. alkaen osoitteessa Aurakatu 12 b.

Virtuaaliseikkailu jatkuu Turun linnassa kesäkuussa

  • Suuren suosion saavuttaneet opastetut kierrokset virtuaalimaailmassa saavat jatkoa Turun linnassa 1. kesäkuuta alkaen.
  • Turun linnassa kierroksia on tarjolla kolmen kuukauden ajan.
  • Lisätietoa kesän pop up -tapahtumasta seuraa kevään aikana. 

Suomen ensimmäisen Seurahuoneen avajaiset olivat merkittävä tapahtuma 22.11.1812. Suurin osa Turun silmäätekevistä kutsuttiin paikalle ja kaupunki kuhisi marraskuisesta viimasta huolimatta. Palvelusväki kiirehti hakemaan vielä viimeisiä tarvikkeita ja vaatteita kutsutuille ennen suurta avajaisjuhlaa.

Nyky-yleisöllä on nyt mahdollista päästä osaksi menneen ajan kuhinaa. Historian museo Turkuun -hanke on toteuttanut ensimmäisen Suomessa tehdyn, usean samanaikaisen käyttäjän historiallisen 3D-ympäristön, jota koetaan VR- eli virtuaalitodellisuuslasien kautta.

- Olemme mallintaneet 1800-luvun alun Suurtoria ja sen ympäristöä. Voit seisoa sillalla katselemassa Tuomiokirkon tornia ja ihastella sumuista Aurajokea. Tämä mahdollistaa palossa tuhoutuneen Turun vanhankaupungin ja menneisyyden kokemisen ennen näkemättömällä tavalla, jota tarina vielä syventää, kertoo Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes.    

Virtuaalimaailmassa voi liikkua yhdessä muiden vierailijoiden kanssa ja keskustella keskenään historiallisesta kaupunkiympäristöstä. Mallinnus on kaikkien koettavissa Turun nykyiseen keskustaan tulevassa Turku goes 1812 -pop-upissa 21.–31.3.2019.

- Tarjoamme helpon ja innostavan tavan kokea menneen Turun tunnelma. Varaat etukäteen ajan, tulet Aurakadun pop-upiin, laitat VR-lasit päähän ja aikamatkaoppaasi ohjaa kulkemaan vanhassa Turussa, sanoo Sartes. 

Menneisyyden Turku laajenee

Nyt tehty malli Vanhan Suurtorin ympäristöstä on alku laajemmalle 1800-luvun Turun mallinnukselle. Historiallisesti aidon ja yksityiskohdiltaan tarkan ympäristön luominen on aikaa vievää työtä. Mallinnus perustuu tutkittuun tietoon menneen ajan Turusta ja aikalaisten elämästä. Tutkimustyöstä vastaa Turun yliopiston tutkijatohtori Panu Savolainen. Teknisenä kumppanina projektissa on toiminut Glue Collaboration.

- Historiallisen ympäristön toteuttaminen on meille upea tilaisuus luoda aivan uudenlaista sisältöä. Mahdollisuus kokea vanhan Turun tunnelmaa toivottavasti kiinnostaa myös sellaisia ihmisiä, joille VR-kokemukset ovat muuten vieraita, iloitsee Gluen Collaboration myyntijohtaja Jani Leskinen.

Turun kaupungin Smart and Wise -kärkihankkeen tavoitteiden mukaisesti hankkeessa syntyvä lähdekoodi avataan myöhemmin vapaasti hyödynnettäväksi. 

  • Historian museo Turkuun -hankkeen Turku goes 1812 – Kokemuksellinen virtuaalivierailu vanhassa kaupungissa -pop-up on avoinna joka päivä 21.–31. maaliskuuta Yliopistonkadun ja Aurakadun kulmauksessa osoitteessa Aurakatu 12 b. Lisätietoja aukioloajoista ja ennakkoilmoittautumisesta löydät Turun seudun tapahtumakalenterista.
  • Ilmoittaudu tapahtumaan tästä.