Turussa ensimmäistä kertaa järjestettävä kansainvälinen esittävän taiteen FinFringe-festivaali on julkaissut monipuolisen ohjelmistonsa. Hakemuksia tapahtumaan tuli yhteensä 163 ympäri maailmaa. Itse festivaaleilla toukokuussa nähdään parikymmentä esitystä kahdeksasta eri maasta.

Lisätietoja:

Turkulaisille tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus nähdä neljän festivaalipäivän aikana laaja kattaus kansainvälisiä esityksiä. Vierailijoita Turkuun saapuu Isosta-Britanniasta, Italiasta, Virosta, Venäjältä, Sveitsistä, Islannista ja Ruotsista. Lisäksi ohjelmistossa on suomalaista tarjontaa sekä jokamiesluokassa lyhyitä työpajoissa työstettyjä pätkiä.

FinFringen liput ovat edullisia ja esitykset maksimissaan tunnin mittaisia. Ajatuksena onkin, että katsojat valitsevat festivaalihengessä ohjelmistosta muutaman esityksen.

- Kannattaa lähteä rohkeasti tutustumaan ohjelmaan ja valita yksi, jonka haluaa ehdottomasti nähdä, toinen josta ei ole ihan varma ja kolmas, joka tuntuu aivan vieraalta, kehottaa festivaalin tuottaja Kristina Vahvaselkä.

Esimerkiksi brittiläisen The Latebloomersien Scotland! ylittää komedian rajat, italialaisen Needteatron Nikola Teslan omakuvassa pohditaan, miksi nerokas mies unohdettiin omassa yhteiskunnassaan. Mustan huumorin revyymusikaali Ebola the Musical on puolestaan taattu hitti äitienpäiväesityksenä.

Festarilla nähdään myös stand up -esityksiä; Oleg Denisovin partaveitsen terävä Russian Troll ja kotimaassaan Islannissa supersuosittu My Voices Have Tourettes, esitys mielenterveysongelmista - mielenterveysongelmaisten esittämänä.

Fringe-festivaali on esittävän taiteen kansainvälinen liike, jonka nimissä eri tapahtumia on maailmanlaajuisesti yli 250. Suurin tapahtumista on Edinbourgissa vuosittain järjestettävä The Edinburgh Festival Fringe, joka kestää lähes kuukauden. Erityistä Fringessä on sen yhteisöllisyys, jakamisen ja testaamisen henki.

- Fringen yksi tarkoitus on laskea kulttuurin kynnystä, niin että monenlaiset ihmiset voisivat osallistua. Toisaalta ammattilaiset voivat testata vielä keskeneräisiä töitään tai osallistua lyhyillä esityksillä, jotka eivät välttämättä täytä myynnillisiä tavoitteita, festivaalin taiteellinen johtaja Sami Rannila kertoo. – Jos joku menee pieleen, voi aina todeta ”This is Fringe”.

finfringe-logo-rajattu.jpg
FINFRINGE-logo

 

Asiasanat: