Turun oma kaupunkipyöräjärjestelmä on yksi vuoden 2018 parhaista pyöräilyteoista: "Suomen ensimmäinen ympärivuotinen kaupunkipyöräjärjestelmä on hieno uusi avaus, joka Turun kannustavan esimerkin myötä voidaan varmasti ottaa käyttöön muissakin kaupungeissa", sanoo Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Tietoa Fölläreistä

  • Föli-fillarit on vappuna 2018 käyttöön otettu yhteiskäyttöpyöräjärjestelmä
  • Föllärit ovat käytössä ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä ja niihin vaihdetaan talveksi nastarenkaat
  • Turun kaupunkipyöräjärjestelmässä on 300 pyörää ja 39 asemaa
  • Asemista kaksi on POP-UP-asemia, joita kokeillaan eri sijainneissa korkeintaan kolme kuukautta kerrallaan
  • Käyttöoikeuksia on kolme: vuoden 40€, viikon 10€ ja päivän 5€
  • Kuhunkin käyttöoikeuteen sisältyy rajaton määrä lisämaksuttomia 30 minuutin matkoja
  • Kuka tahansa voi rekisteröityä käyttäjäksi eikä rekisteröitymisellä ole ikärajaa
  • Föli-fillarit on toteutettu osana EU-rahoitteista CIVITAS ECCENTRIC -hanketta
  • www.foli.fi/kaupunkipyörät

Vuoden pyöräilyteoiksi etsittiin uusia ja rohkeita tapoja edistää pyöräilyä. Valintakriteereitä olivat vaikuttavuus, hauskuus, kekseliäisyys ja julkisuus. Pyöräilykansan tekemien lukuisten ehdotusten joukosta valittiin kolme parasta tekoa. Tunnustuksen jakavat Pyöräilykuntien verkosto ja Suomi Pyöräilee -hanke.

Föli-fillarit on vahva ja tunnistettava paikallinen brändi, joka houkuttelee ihmisiä pyöräilemään niin kesällä kuin talvellakin. Föllärit on myös integroitu osaksi Turun seudun joukkoliikenne Fölin palvelukokonaisuutta ja esimerkiksi Fölin kausikorttilaisten etuna on kaupunkipyörien maksuton käyttöoikeus.

- Föllärit ovat sympaattinen osa Turun kaupunkikuvaa, ja samalla kätevä ja nopea kulkuväline kaupunkialueella. Föli-fillarit, bussit ja vesibussit muodostavat jo erottamattoman Föli-kokonaisuuden, kertoo joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Föli-fillarit ahkerassa käytössä

Toukokuussa 2018 Turun katukuvaan saapuneilla Föli-fillareilla on tehty maaliskuuhun 2019 mennessä jo yli 210 000 matkaa. Ensimmäisen kahdeksan kuukauden aikana yksittäisiä käyttäjiä oli 8 260. Fölläreiden ainutlaatuinen ympärivuotinen käyttö tekee pyöräilyä Turussa kaikkineen näkyväksi ja myös kannustaa kaupunkia kehittämään talvikunnossapitoa pyöräväylillä entisestään.

Föli-fillareiden erityispiirteenä ovat myös paikkaa vaihtavat POP-UP-asemat, joiden avulla voidaan testata uusia asemapaikkoja. Turun kaupunkipyöräjärjestelmää kehitetäänkin jatkuvasti ja sitä on myös mahdollista laajentaa yksityisten tahojen toimesta. Nyt fölläriverkostoon kuuluvat Skanssin kauppakeskuksen hankkima asema sekä juuri toimintansa aloittanut Rolan oy:n asema Turun ylioppilaskylässä. Lisää yksityisiä asemia on avautumassa lähitulevaisuudessa, sillä kiinnostuneita on paljon ja neuvottelut ovat käynnissä.

Kuva yllä: Hankepäällikkö Stella Aaltonen ja kaupunkipyöräkoordinaattori Katariina Salokannel vastaanottivat tunnustuksen.

- Hienoa, että Föli-fillarit on saanut arvostetun valtakunnallisen tunnustuksen. Yhteistyössä olemme luoneet ainutlaatuisen näkyvän kokonaisuuden osaksi Turun seudullista joukkoliikennettä. Erityisen iloinen olen siitä, että föllärit mahdollistavat kaikille edullisen ja näppärän pyöräilyn ympärivuotisesti”, sanoo tunnustuksen vastaanottanut CIVITAS ECCENTRIC -hankkeen hankepäällikkö Stella Aaltonen Turun kaupungilta.

Turun Föli-fillarit on toteutettu osana kansainvälistä EU-rahoitteista CIVITAS ECCENTRIC –hanketta, joka edistää fiksua, kestävää ja puhdasta liikkumista kaupungeissa. CIVITAS ECCENTRIC-hankkeen monipuoliset toiminnot tukevat myös Turun kaupungin strategista tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2029.

Vuoden 2018 parhaiksi pyöräilyteoiksi valittujen kolmikon ensimmäisen palkinnon sai Sattulan kylätien uusi pyöräilyä ja jalankulkua suosiva liikenneratkaisu. Turun ympärivuotinen kaupunkipyöräjärjestelmä Föli-fillarit sai toisen palkinnon. Kolmas tunnustus myönnettiin Konecranesin työntekijöilleen tarjoamille yhteiskäyttöpyörille Hyvinkäällä. Tunnustukset jaettiin perjantaina 15.3.2019 Helsingin Messukeskuksessa osana Suomi Pyöräilee-tietoiskua.

Lisätietoa Fölläreistä: www.foli.fi/kaupunkipyörät