Yleisenä käytäntönä on ollut, ettei vireillä olevista valvonta- ja kanteluasioista kerrota julkisuuteen ennen virallisia päätöksiä. Näin valvontaprosessi ei vaarannu.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa kertoo, että yleisenä käytäntönä on ollut, ettei vireillä olevista valvonta- ja kanteluasioista kerrota julkisuuteen ennen kuin asiasta on aluehallintoviraston päätös.

Perusteena tälle linjaukselle on ollut se, että asioista kertominen vireilläolovaiheessa vaarantaa koko valvontaprosessin toteutumisen. Tästä syystä valvonta- ja kanteluprosessissa mukana olevien yksiköiden nimiä ei kerrottu myöskään 11. maaliskuuta kaupunginhallituksen kokouksessa. Toimialajohtaja Riitta Liuksa kertoi kokouksessa niistä yksiköistä, joiden valvonta- ja kanteluprosessi on päättynyt.

- Yksiköiden nimien kertominen julkisuuteen kesken valvonnan aiheuttaa virheellistä uutisointia. Nyt kävi juuri niin, että listalla olevat yksiköt leimautuvat jo ennen kuin niiden toiminnasta on annettu aluehallintoviranomaisen päätös. Usein valvontaprosessit ovat pitkiä ja yksiköissä on jo aikoja sitten tehty korjaavat toimenpiteet, mutta lopullinen valvontaviranomaisen päätös asiasta voi kestää hyvinkin pitkään. Riitta Liuksa kertoo.

- Nyt julkistamme kyseisten yksiköiden tiedot, koska aluehallintovirasto on nimet jo omalta taholtaan julkistanut, Liuksa jatkaa.

Turku ostaa palveluita kaikilta liitteessä (ks. lisätiedot) mainituilta palveluntuottajilta. Lisäksi kaupungilla on valvontavastuu kaikista yksityisistä palvelutaloista, jotka sijaitsevat Turussa sekä niistä yksiköistä, jotka sijaitsevat Turun ulkopuolella ja joissa on Turun sijoittamia asiakkaita.

Tällä hetkellä esille nostetuista keskeneräisistä valvonta- ja kanteluasioista yksi on ratkaistu (19.3.2019). Selvityksistä 15 on edelleen aluehallintoviranomaisella kesken. (Lisätiedoista löytyvästä taulukosta löytyy tarkempi jaottelu yksikkökohtaisesti).

Turun kaupunkia on moitittu myös siitä, että kaupungille tulleeseen selvityspyyntöön ei ole vastattu. Selvityspyyntö on jätetty Turun kaupungille 19. marraskuuta 2018. Pyyntö on tullut hyvinvointitoimialalle 29.11.2018. Hyvinvointitoimiala on vastannut kaupunginhallituksen kokouksessa jätettyyn selvityspyyntöön 28. helmikuuta 2019. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa 11.3.2019.

- Meillä on tapahtunut virhe tiedonkulussa ja seurannassa. Siksi vastaus on viivästynyt, Liuksa kertoo.