Turun strategiaraportti listaa mittavan määrän toimenpiteitä, joita kaupungissa on tehty vuoden 2018 aikana. Kaupunkistrategian indikaattorit kertovat monipuolisesti koko kaupungin kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin kehityksestä. Turun kaupunginhallitus käsittelee strategiaraporttia ja henkilöstöraporttia kokouksessaan 25.3.2019.

Merkittävin positiivinen muutos indikaattoreiden valossa oli jatkunut voimakas teollisuuden positiivinen rakennemuutos. Turun alueen kasvu vahvistui ja työvoiman tarve tulee lisääntymään arvioiden mukaan ainakin 2020-luvun puoliväliin saakka. Työttömyysluvuissa nähtiin erittäin positiivisia muutoksia kokonaistyöttömyyden laskiessa edelleen voimakkaasti 1,7 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta ja oli joulukuun lopussa 12,2 %. Lisäksi nuorisotyöttömien määrä laski 7,5% ja pitkäaikaistyöttömien määrä hieman yli viidenneksen. Myös työmarkkinatuen kuntaosuus laski noin 2 milj. euroa.

Kaupunkikonsernin toimenpiteet Ilmastopolitiikan toteuttamiseksi ovat olleet onnistuneita. Vuoden 2018 aikana valmisteltiin ja tuotiin päätöksentekoon Turun ilmastosuunnitelma 2029, joka antaa vastauksia Hiilineutraali Turku -tavoitteiden saavuttamiseksi. Useita ilmastosuunnitelmaa toteuttavia ulkoisen rahoituksen hankkeita on käynnistetty vuoden aikana.

Terve ja hyvinvoiva turkulainen

Hyvinvoinnin ja aktiivisuuden osalta turkulaisten sairastavuus on viimeisimpien tulosten myötä parantunut. Kotona asuvien yli 75-vuotiaiden osuus on pysynyt melko paikallaan noin 91 %:ssa. Nuorisotakuun toimenpiteet ovat myös tuottaneet tulosta ja koulutuksen ulkopuolelle jääneiden osuus on laskenut trendinomaisesti vuodesta 2010.

Asuinalueiden eriytymisessä on tapahtunut positiivisia muutoksia yleisen taloudellisen tilanteen parantuessa. Alueiden väliset erot työttömyydessä ovat kaventuneet selvästi.

Palvelurakenteen muutoksia on toteutettu laajasti. Erityisesti on onnistuttu eräiden raskaampien palveluiden sisäisissä rakennemuutoksissa, kuten vanhus- ja vammaispalveluiden laitoshoidon purkamisessa, jossa eteneminen on ollut osittain tavoitetasoa nopeampaa.

Rakennemuutos on edennyt myös lastensuojelun sisällä. Avohuollon ja sosiaalihuoltolain mukaisten palvelujen saatavuus on parantunut. Myös perheille kotiin annettavia tukitoimia on lisätty. Panostukset ovat näkyneet uusien huostaanottojen vähenemisenä.

Osaava ja oppiva turkulainen

Turku aloitti 5-vuotiaiden lasten osittaisen maksuttoman varhaiskasvatuskokeilun. Kokeilu alkoi elokuussa 2018. Perusopetuksessa oppilasmäärät kasvavat edelleen, vuonna 2018 määrä kasvoi 360 oppilaalla. Heti 2020-luvun alussa opiskelijamäärä kasvaa myös nuorisoasteen koulutuksessa.

Uudet tai korvaavat päiväkotihankkeet etenivät suunnitellusti Kastussa, Talli-mäessä ja Yli-Maariassa. Syvälahden monitoimitalo, jossa on päiväkodin ja koulun lisäksi toimijoita vapaa-ajan ja hyvinvoinnin toimialueilta, aloitti elokuun alussa.

Turku haluaa vahvistaa teknologia- ja luonnontieteiden osaamista laajasti eri kouluasteilla. Erityisesti tarvetta alueella on tekniikan alan osaajista, ja yhtenä pitkän tähtäimen toimenpiteenä on käynnistetty STEAM Turku -konsepti, jonka tavoitteena lisätä lasten ja nuorten kiinnostusta matematiikan ja luonnontieteiden oppimiseen. STEAM Turku toteutetaan kaikilla toimialan palvelualueilla.

Ammatillisen koulutuksen reformi toteutui suunnitelmien mukaan ja nyt ammatillinen koulutus valmistautuu vuosityöaikaan siirtymiseen.

Aktiivinen turkulainen

Kaupunkipalvelututkimuksen ja asiakastyytyväisyyskyselyjen (FCG) perusteella vapaa-aikatoimialan palveluihin ollaan pääasiassa hyvin tyytyväisiä. Nuorisopalveluissa toteutettiin osallistuvaa budjetointia niin että mukana ovat nyt lähes kaikki aluenuorisotalot. Liikkuva koulu -hanke saavutti kaikki turkulaiset peruskouluikäiset lapset.

Esteettömyys- ja viestintäraadit aloittivat toimintansa ja aluefoorumit ja kaupunkitoimijoiden raadit kokoontuvat kahdeksalla suuralueella.

Historian museon valmistelu jatkui ja Apteekkimuseon ja Qwenselin talon onnistunut uudistus valmistui. Liikuntapalveluissa edistettiin Turku Future Sport -kokonaisuutta. Nuorisopalvelujen e-sports toiminta sai valtakunnallisen Allianssin kunniamaininnan ja palloiluhalli palkittiin vuoden liikuntapaikkana.

Liikkuva koulu -hanke on liikuttanut koululaisia menestyksellä myös vuonna 2018.

Yrittävä ja osaava Turku

Turkulaista tekniikan alan innovaatioekosysteemiä vahvistettiin muun muassa Turku Future Technologies -yhteistyöalustaa kehittämällä. Konseptin tavoitteena on yhteistyössä korkeakoulujen ja alueen elinkeinoelämän kanssa toteuttaa toimenpiteitä, joilla yhtäältä vahvistetaan elinkeinoelämälle tarjottavia TKI-palveluita, toisaalta parannetaan osaavan työvoiman saatavuutta ja kolmanneksi edistetään tavoitetta teknillisen korkeakoulutuksen laajentamiseksi Turussa.

Myös STEAM-kokonaisuus, Työelämälehtori-hanke sekä Merilukio nivoutuvat Teknologiakampuksen alle yhtenäiseksi temaattiseksi kokonaisuudeksi.

Uusia yhteistyöavauksia toteutetaan Strathclyden yliopistoon (UK) ja Fraunhofer-säätiöön (D), tiiviissä yhteistyössä Turun alueen teollisuuden kanssa.

Mittava kaupunkia ja sen palveluita esittelevä Muuta Turkuun -kampanjan jatko-osa toteutettiin 2018. Kampanjan tarkoituksena oli houkutella uusia asukkaita vastaamaan alueen yritysten nopeaan kasvuun ja työvoimatarpeeseen. Kaupungissa käynnistettiin myös kansainvälisten osaajien houkutteluun tähtäävä toimenpidekokonaisuus ja verkosto, Talent Turku.

Vaikuttava ja uudistuva Turku

Yksi keskeisimpiä teeman tavoitteita oli strategiapäivityksen toteuttaminen. Strategian päivittämisessä huomioitavista sisällöllisistä kysymyksistä kaupunginhallitus nosti esille erityisesti seuraavat asiakokonaisuudet: positiivisen rakennemuutoksen tukeminen ja kasvun jatkumisen varmistaminen, alueellisen eriarvoistumisen ja syrjäytymisen ehkäisy ja sote- ja maakuntauudistukseen varautuminen.

Yleiskaavan luonnos hyväksyttiin Turun kaupunginhallituksessa marraskuussa. Yleiskaavan valmistelua ohjaa Turun ja naapurikuntien hyväksymä Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035. Kauppatorin kehittäminen aloitettiin ja kaivaus- ja purkutyöt pääsivät alkuun.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa omistajapolitiikan päivityksen, jossa linjattiin, että kaupunki perustaa uuden yhtiön vastamaan jalostetun datan liiketaloudellisesta hyödyntämisestä ja edelleen jalostamisesta. Tähän liittyen kaupunginhallitus hyväksyi Turku City Data Oy:n perustamisen 4.2.2019.

Datan hyödyntämisen osalta kaupunki otti ison askeleen eteenpäin ennakoivan analytiikan kannalta. Yhteistyössä Me-säätiön kanssa toteutettua syrjäytymisen analyysia on hyödynnetty syrjäytymisen ehkäisemisen toimenpidesuunnitelman valmistelussa. Suunnitelma sisältää konkreettisia toimenpiteitä vuodelle 2019 ja myöhemmin tarkentuvia pidemmän aikavälin tavoitteita ja keinoja.

Rakentuva Turku ja ympäristö

Kaupunkirakentaminen ja asuntorakentaminen on ollut Turussa erittäin voimakasta. Voimakkain kysyntä kohdistuu edelleen pieniin keskusta-asuntoihin.

MAL-sopimusta on toteutettu sopimuksen mukaisesti vuoden 2018 aikana ja seudullista yhteistyötä on jatkettu kuntien kesken. Turun saavutettavuuden kannalta merkittävä hanke Turun yhteissataman kehittäminen (Ferry terminaali) käynnistyi toimijoiden ja kaupungin välisellä yhteistyöllä.

Turun ratapihan elämyskeskuksen arkkitehtikilpailu saatiin hankekehittäjän kanssa yhteistyössä toteutettua ja voittaja valittua (Luoto). Parkin kentän kumppanuushanke käynnistettiin huomioiden lähtökohtana kaupungin poikkihallinnolliset tavoitteet.

Liikennejärjestelmän kehittämistoimenpiteiden suunnittelutyöt ja toteutukset etenevät osana yleiskaavoitusta sekä Raitiotie/Superbussi-selvityksiä. Tunnin juna hanketta on edistetty valtakunnallisissa foorumeissa sekä Turun ratapihan kehittämistoimenpiteiden suunnittelulla yhteistyössä valtion väyläyhtiön kanssa.

Kaupunkikonsernin toimenpiteet ilmastopolitiikan toteuttamiseksi ovat olleet onnistuneita. Vuoden 2018 aikana valmisteltiin ja tuotiin päätöksentekoon Turun ilmastosuunnitelma 2029. Ilmastosuunnitelma antaa vastauksia Hiilineutraali Turku -tavoitteiden saavuttamiseksi. Useita ilmastosuunnitelmaa toteuttavia ulkoisen rahoituksen hankkeita on käynnistetty vuoden aikana.

Turun kaupungin henkilöstöraportti 2018

Henkilötyövuosien määrä on noussut vuonna 2018. Kaupungin palveluksessa oli 31.12.2018 kaikkiaan 11 521 henkilöä. Henkilötyövuosina mitattuna työvoiman käyttö vuonna 2018 oli 10 037,8 htv. Organisaatiomuutokset huomioiden henkilötyövuodet nousivat 137,7 henkilötyövuotta edelliseen vuoteen verrattuna. Henkilötyövuosissa ei ole mukana työllistettyjä, joita kaupunki omin aktiivisin toimin työllisti 973 (v. 2017 971).

Vuonna 2017 sairauspoissaolot kääntyivät hienoiseen nousuun, sairauspoissaoloprosentti oli 4,3 (v. 2017 4,1).

Kaupungin vakituisen henkilöstön keski-ikä vuonna 2018 oli 46,3 vuotta. Vanhuuseläkkeelle siirtyi 215 henkilöä ja työkyvyttömyyseläkkeelle 32 henkilöä (v. 2017 24). Eläkkeelle jääneiden keski-ikä oli vuonna 2018 62,9 vuotta.

Vuonna 2018 rekrytoinneissa hakijoita keskimäärin avointa työpaikkaa kohden oli 10,25. Avoinna olleita työpaikkoja vuoden aikana oli yhteensä 1714, joista suurin osa työsuhteisia.