Tulevaan tutkimusta ja innovaatioita tukeva Horisontti Eurooppa -ohjelmaan suunniteltu Euroopan innovaationeuvosto (EIC) ottaa varaslähdön jo tänä keväänä. Komissio avasi EIC:n Pathfinder-instrumentin ensimmäiset haut 19. maaliskuuta. Pk-yrityksille tarkoitettu Accelerator-instrumentti starttaa kesäkuussa. Komissio hakee myös jäseniä EIC:n neuvoa-antavaan komiteaan.

Horisontti Eurooppa -ohjelman alaisen uuden Euroopan innovaationeuvoston (EIC) tavoitteena on edistää eurooppalaisten tutkimustulosten ja innovaatioiden markkinoille pääsyä. EIC koostuu kahdesta rahoitusvälineestä:

  • Pathfinder, jolla tuetaan kehittyneiden teknologioiden esiinnousua tutkimuspohjasta ja
  • Accelerator, jolla tuetaan startup- ja pk-yrityksiä kehittämään innovaatioita ja kasvattamaan ne vaiheeseen, jossa ne voivat houkutella yksityisiä investointeja.

Pathfinder on käytännössä jatkoa nykyisille FET-Open ja FET-Proactive -ohjelmille. Accelerator puolestaan on jatkoa nykyiselle pk-instrumentille. Uutta Accelerator-välineessä on tavoite yhdistää EU:n myöntämä tuki ulkopuoliseen rahoitukseen: Accelerator-rahoituksen avulla hankkeeseen on mahdollisuus saada sekarahoitusta (avustuksia ja yksityistä pääomaa) aina 15 miljoonaan euroon saakka.

Komissio vie innovaationeuvostoa eteenpäin lanseeraamalla nyt pilotit uusista instrumenteista Horisontti 2020 -ohjelman kahdelle viimeiselle vuodelle. EIC aloittaa täysmittaisen toimintansa uuden ohjelmakauden alkaessa osana Horisontti Eurooppa -ohjelmaa.

Innovaatiojohtajia haetaan EIC-komiteaan

Pilottien lanseeraamisen lisäksi komissio hakee nyt 15–20 jäsentä EIC:n neuvoa-antavaan komiteaan, joka valvoo pilottivaihetta ja valmistelee tulevaa toimintaa. Haku on auki 10. toukokuuta asti. Lue lisää täältä.

Komissio avaa piakkoin myös haun ohjelmajohtajille, joiden tehtävänä on tarjota käytännön tukea hankkeille.

 

 

Asiasanat: