Turkulainen speksikulttuuri voi mainiosti, mutta mikä onkaan itse speksi. Speksien hienous ja elämys muodostuu ennalta käsikirjoitetun humoristiseen musiikkiteatteriin ja sen hetkessä muuttuviin tyyleihin. Yleisöllä on valta teatterisalissa, sillä kaikille – myös bändille ja tanssijoille voi huutaa ”Omstart” tai esimerkiksi "Omstart Rikkinäinen puhelin", jolloin kohtaus esitetään uudelleen eri tavalla.

Speksi pähkinänkuoressa:

  • Haluat nähdä kohtauksen uudelleen, mutta pienellä sävytteelle? Huuda ”Omstart!” ja näyttelijät reagoivat, voit myös halutessani lisätä määreen, kuten iloisemmin tai rikkinäinen puhelin. Bändille ja tanssijoille voi myös huutaa omstart.
  • Omstartteja kannattaa miettiä ennakkoon valmiiksi, osa hauskuudesta on heittää luovia käskyjä ja peräkkäin.
  • Näytöksissä yhdistellään usein komediaa, draamaa sekä suorasukaista kieltä, mistä syystä ovat K7-11.
  • Näytöksiä on vähän, joten ole ajoissa lipunnoston kanssa.

Lisätietoja
Turkulaiset speksit:

Speksikulttuuri rantautui Suomeen Ruotsista 1930-luvulla teekkarien tuomana ja se onkin vakiinnuttanut roolinsa suomalaisessa opiskelijakulttuurissa erityisesti 1990- ja 2000-luvuilla. Turussa speksejä tuottaa seitsemän eri opiskelijatahoa. Suomen vanhin speksi on helsinkiläisen Medicinarklubben Thoraxin ja Turussa vanhimman titteliä pitää hallussaan TLKS Speksi ja nuorin on Turkulainen humanistispeksi.

–Turussa jokaisella speksillä on omat rikkautensa, ja joista jokainen on erilainen. Speksit järjestävät itse näytösten lisäksi paljon muutakin tekemistä. Turun yliopisto-opiskelijoista yhä suurempi osa kuuluu jollain tavalla johonkin speksiin mukaan, sillä spekseissä pystyy tekemään niin paljon eri asioita esittämisestä taustajoukkoihin ja katsojiin, avaa LexSpexin tuottaja Mari Ovaska.

LexSpexin työryhmä.

Parhaimmillaan speksit lähentävät niin ainejärjestöjä kuin opiskelijoita toisiinsa ja se onkin yksi tavoitteista. Speksien ympärille on kehittynyt myös yhteistyöverkostoja, joissa eri speksit tekevät yhteistyötä myös keskenään.

– Spekseillä halutaan myös yhdistää oman tiedekunnan väkeä olemalla helposti lähestyttävä yhteisö, jatkaa Turkulaisen humanistispeksin väki.

Spekseille on tyypillistä huumori, kevyt yhteiskunnallinen kannanottaminen, tanssikoreografiat ja laulut, joiden taustalla voi bongata tututtujen laulujen melodioita. Speksejä valmistellaan puolesta vuodesta yli vuoteen. Haasteina ovat tilarajoitteet, sillä kuudella eri speksillä on hyvin yhtäaikainen harjoitusaikataulu ja kilpailua on myös esitystiloista sekä esitysajoista.

Speksien teemat ja aiheet vaihtuvat vuosittain ja spekseistä toisiin. Tietyt ominaispiirteet voivat kuitenkin kulkea speksien mukana, vaikka teemat vaihtuisivatkin. Teemoista vastaavat speksien käsikirjoittajat. Käsikirjoittajien ohella speksit tekevät itse monasti lavastukset, koreografit ja kouluttavat omat näyttelijät sekä tanssijat. Speksit ovatkin visuaalisuudeltaan ja tuotannoltaan verrattavissa pieniin ammattiteattereihin, mutta ne tehdään pitkälti vapaaehtoisvoimin.

– HybridiSpeksille tyypillistä on tekniikkapainotteisuus niin teatterilla kuin sen ulkopuolellakin. Luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta on Turun isoimpia tiedekuntia, ja sieltä löytyy monenmoista osaajaa. Lavatekniikkamme on loppuun asti hiottua, ja osa tekijöistä onkin alan ammattilaisia, HybridiSpeksi ryn puheenjohtaja Matias Kari avaa HybridiSpeksin tyyliä.

Isot speksit, kuten TLKS Speksi kiertää Turun esitysten jälkeen muualla Suomessa. Erityisesti kevät onkin speksisensonkia, jolloin turkulaisten speksien ohella Turussa voi nähdä myös muiden opiskelijakaupunkien speksejä. Poikkeuksen tekee Akademiska Spexet vid Åbo Akademi, jonka esitykset ovat syksyisin. Tänä vuonna he juhlistavat 100-vuotiasta Åbo Akademia tuottamalla entistä mahtavamman speksin.

Kuvat: Turkulainen humanistispeksi ja LexSpex