Turku goes 1812 -pop-upissa vieraili ensimmäisten viikkojen aikana yli 1400 kävijää, joista 983 osallistui kierroksille. Virtuaalitodellisuuden ympärille rakentunut näyttely siirtyy kesäkuussa osaksi Turun linnan museokierrosta.

Turku goes 1812 jatkuu

Turku goes 1812 -virtuaalikierrokset jatkuvat Turun linnassa 1.6.–31.8.2019. Ennakko-ostomahdollisuus avautuu myöhemmin keväällä. Turun linnan pääsylipun hintaan sisältyy VR-kokemus ja käynti linnassa.

VR-lasit silmille, kapulat käteen ja aikamatkalle menneisyyteen! Turku goes 1812 -pop-upin virtuaalitodellisuus kuljettaa aikamatkalaiset 1800-luvun alkuun, Suomen silloisen pääkaupungin kaduille. Ensimmäiset kävijäkokemukset ovat olleet innostuneita.

– Pop-up on tarjonnut aivan uudenlaisen mahdollisuuden tutustua 200 vuoden takaiseen Turkuun kokonaisvaltaisella tavalla, kun sinne pääsee konkreettisesti käymään. On ilahduttavaa, että kaupunkimme historia kiinnostaa ja tuntuu merkitykselliseltä nykyajan ihmisille, sanoo Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes.  

Kyseessä on Suomen ensimmäinen historiallinen virtuaalinen monikäyttäjäkokemus. VR-ympäristössä liikkuessa luotseina toimineet Museokeskuksen oppaat ovat myös itse olleet innoissaan uudenlaisesta mahdollisuudesta johdattaa kävijöitä historian syövereihin. 

Pop-up saa jatkoa historiallisessa miljöössä 

Turku on Suomen historian keskeinen hallinnon ja kaupan keskus. Monelle nykyturkulaiselle tuleekin yllätyksenä, kuinka samankaltainen 1800-luvun alun Turku on tunnettujen vanhojen kaupunkien kuten Tallinnan ja Krakovan kanssa. 

– Virtuaalitodellisuudella olemme herättäneet henkiin menneen maailman näkymät ja tunnelmat, joita ei enää näy katukuvassa. Virtuaaliympäristössä pääsee kulkemaan Turun Suurtorin nykyisin jo purettujen rakennuksien lomassa ja näkemään piipuista nousevan sakean savun, kertoo Historian museo Turkuun -hankkeen päällikkö Joanna Kurth

Kaksiviikkoinen pop-up herätti runsaasti kiinnostusta, ja kierrokset varattiin loppuun minuuteissa. Jatkoa on kuitenkin luvassa, kun pop-up siirtyy Turun linnaan kesäkuussa.

– Turun linnan kierrokset ovat pidempiä, jolloin kävijöillä on enemmän aikaa tutustua VR-ympäristöön ja sen toiminnallisuuksiin. Myös Turun linnan historiallinen miljöö tuo uuden ulottuvuuden kävijäkokemukseen, Kurth lisää. 

Uusi teknologia kiehtoo kävijöitä

Turku goes 1812 -pop-up tarjoilee esimakua tulevasta Historian museosta, josta syntyy kaiken ikäisiä kiinnostava elämyksellinen kokemisen ja tekemisen keskus. Pop-up onkin houkutellut sekä nuoria että vanhempia kävijöitä, joista moni on päässyt kokemaan VR-ympäristön ensimmäistä kertaa. 

Turussa asuvat Jenni Ali-Keskikylä ja Aki Passilahti vierailivat pop-upissa ensimmäisellä viikolla. Molemmat yllättyivät virtuaalisen ympäristön visuaalisuudesta ja käytön helppoudesta.

– Erityisen hienoa oli liikkua ympäristössä yhdessä muiden kävijöiden kanssa. 1800-luvun maisemissa olisi viihtynyt kauemminkin, Ali-Keskikylä kertoo. 

Myös Kurth kertoo yleisön olleen positiivisesti yllättyneitä kokemuksen jälkeen. 

– On ollut erityisen mukavaa nähdä kävijöiden lähtevän hymy huulilla, Kurth kiittelee.