Viides yhteiskehittämisfoorumi kokosi 6.3.2019 Skanssin kauppakeskukseen kaupungin kaavoittajia ja suunnittelijoita, yritysten edustajia ja muita kiinnostuneita keskustelemaan Skanssin ajankohtaisista, valmistuneista suunnitelmista sekä pohtimaan yhdessä, miten energiaa ja liikettä voisi tehdä näkyväksi alueella ja sen rakennuksissa.

Haluatko seurata Skanssia?

Jos haluat saada tietoa Skanssin ajankohtaisista sekä tapahtumista, liity Skanssin postituslistalle.

 

Skanssiin rakennetaan ekologista ja yhteisöllistä kaupunginosaa. Aluetta suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä yritysten, asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Skanssin yhteiskehittämisfoorumi tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden verkostoitua, etsiä uusia yhteistyökumppaneita ja ideoida älykkään kaupunginosan kehittämistä.

Vuoden 2019 ensimmäinen kokoontuminen pidetiin teemalla Energia, sen visualisointi & havainnollistaminen käyttäjille.  Paikalla oli lähes 30 osallistujaa. Tilaisuudessa esiteltiin Skanssin ajankohtaisia asioita kuten puiston ja monitoimitalon suunnitelmat. Tilaisuudessa keskusteltiin myös, miten monitoimitalossa voisi tuoda liikettä ja energiaa näkyväksi, ja miten nämä teemat tulisi huomioida jo monitoimitalon suunnittelussa ja taidehankinnoissa.  

Kiinnostavia esimerkkejä energian havainnollistamisen mahdollisuuksiin toivat Nina Brander Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hankkeesta ja akatemiantutkija Jari Juuti Oulun yliopistosta. ARriver-oppimisympäristön mallia voisi hyödyntää myös Skanssin puistossa ja alueella, jolloin lisätyn todellisuuden avulla voidaan oppia energiasta ja tehdä näkyväksi esimerkiksi, mistä energia tulee ja miten se järjestelmässä liikkuu. Monitoimitalossa ja sen ympäristössä voisi hyödyntää pietsosähköä, jonka avulla ihmisen liike ja sen luoma energia voidaan ottaa käyttöön. Juuti on tutkinut tätä mm. lenkkareissa ja nyrkkeilysäkeissä. Tilaisuudessa pohdittiin, voisiko esimerkiksi koulun aulassa tai pihalla olla alue, jossa kävellessä syntyy energiaa. Citynomadin Sami Karhumäki esitteli, miten sovellus tarjoaa teemareittejä niin ulko- kuin sisätiloissa ja miten voidaan kerätä esimerkiksi palautetta olosuhteista.

Työpajaosiossa ideoitiin, miten energiaa voidaan visualisoida ja havainnollistaa Skanssin keskuspuistossa ja monitoimitalossa käyttäjänäkökulmasta innostavalla tavalla. Menetelmänä käytettiin sanayhdistämistä, jonka tavoitteena oli löytää mahdottomiakin ideoita ja saada luovuus valloilleen. Parhaat ideat olivat puistossa kiemurteleva aurinkoenergialla toimiva keijukaispolku, joka jatkuisi sisään monitoimitaloon. Syntyi idea, että energiaa ei ajateltaisi niinkään teknisestä näkökulmasta, vaan sitä tuotaisiin esiin puistossa taianomaisuuden kautta. Toteutuksessa voisi myös hyödyntää dataa ja lisättyä todellisuutta.

Tilaisuudessa keskustelu oli vilkasta ja oli hyvä saada eri toimijat yhteen pohtimaan, mitä mahdollisuuksia energian visualisointi tarjoaa ja mitä se voi tarkoittaa erityisesti Skanssin alueella.  

Työpaja järjestettiin osana Skanssin kaupunginosan kehittämistä, joka saa 6Aika –rahoitusta osana Energiaviisaat kaupungit -hanketta.

www.turku.fi/skanssi