Peruskoulun kieliluokille tarkoitettu Kielikarnevaali järjestetään tänä keväänä kolmatta ja viimeistä kertaa. Kupittaan urheiluhalliin kerääntyi jo 11.4 liki tuhat alakoulujen kieliluokkien oppilasta Turusta, Raisiosta ja Naantalista. Yläkoululaiset saavat oman kielibasaarinsa vappuaattona.

Kielten ilotulituksesta intoa opintoihin

 

–Saksaa, ruotsia, enkkua..

–Mä taas ranskaa ja ruotsia ja enkkua. Ja viroa!

–Mäkin, jes samat! Ja kans venäjää!

Kupittaan urheiluhalli kaikui tämänkaltaisista keskusteluista torstaina 11.4, kun Turun, Naantalin ja Raision ala-asteiden kieliluokat kokoontuivat viettämään yhdessä Kielikarnevaalia. Oppilailla oli rastitehtävien ja muun ohjelman lisäksi kova kiire opettaa toisilleen oman osaamiskielen perusteita ja päästä kertomaan minkälaista juuri oman kielen opettelu on.

–Yksi tärkeimmistä tavoitteistamme Kielikarnevaalin järjestämisessä onkin tuoda lapsille mahdollisuus tutustua muiden kieliluokkien oppilaisiin sekä muihin kieliin, tapahtuman koordinaattori Pikke Syrjä-Väisänen kertoo.

–Tapahtuma tähtää myös motivoimaan kieliluokkien oppilaita opinnoissaan ja kehittää kieliluokkien toimintaa. Pääpaino on kuitenkin oppilaissa ja siinä, että heillä on hauska ja opettavainen päivä, Syrjä-Väisänen jatkaa.

Kielikarnevaali on lähtenyt liikkeelle Kielivirta-hankkeesta, jossa pyritään parantamaan oppilaiden kahdenkielistä toimintaa ja kielenopiskelumuotoja sekä tarjoamaan opettajille täydennyskoulutusta ja mahdollisuuden verkostoitua muiden kieliluokkien opettajien kanssa. Kielivirta-hanke alkaa nyt kuitenkin tulla päätökseensä vuoden 2019 lopulla ja yli tuhat peruskoululaista vetänyt tapahtuma järjestettiin tänä vuonna kolmatta ja viimeistä kertaa. Tänä vuonna Turun koululaisten lisäksi karnevaalitunnelmasta pääsivät nauttimaan myös Naantalin ja Raision kieliluokat.

Kielikarnevaaliin myös pukeuduttiin asiaankuuluvalla karnevaalitunnelmalla; oppilaat olivat keksineet erilaisia hauskoja tapoja ilmaista omaa kielialuettaan.
 

Kielisovelluksia ja soveltavaa kielenkäyttöä

 

Tapahtuma oli jaettu kahteen osaan: 1.-2. –luokkalaiset kiersivät rastipisteitä Turun yliopiston kielten opiskelijoiden ohjauksessa omissa ryhmissään ja tekivät toiminnallisia rastitehtäviä, joissa opeteltiin vaikkapa oman nimen kirjoittaminen kyrilisillä aakkosilla tai itsensä esittely ranskaksi. Puolilta päivin vuoron saivat 3.-6. –luokkalaiset, jotka pelasivat eri kieliluokista sekoitetuissa ryhmissä interaktiivista SEPPO.IO –peliä, jossa oppilaiden päätteille tuli erilaisia tehtäviä, joiden tuomarointia suorittivat sovelluksen kautta etänä Topeliuksen koulun 7. ja 8. luokan oppilaat.

–Yläkoululaisten toiveesta tapahtuma on jaettu tänä vuonna kahdelle päivälle: alakoululaisille 11.4 ja yläkoululaisille 30.4. Yläkoululaisten tapahtuma toteutetaan tänä vuonna työpajoina, josta ei varmasti vapputunnelmaa puutu, Syrjä-Väisänen nauraa.

Yläkoululaisten tapahtumassa mukana on  500 kieliluokan oppilasta Turusta, Naantalista ja Raisiosta. Työpajoissa tutustutaan kieliin monimuotoisesti taikuuden, sarjakuvan, rytmin, tanssin, kehonkielen ja Seppo-pelin kautta. 

Hauska ja erilainen toimintapäivä kieliluokkien oppilaille ylitti paitsi kielirajoja, myös toi yhteen useiden eri kouluasteiden yhteistyötä. Tapahtuman rastit suunnittelivat ja toteuttivat Turun yliopiston kieliaineiden opiskelijat, jotka saivat tapahtumasta opintopisteitä ja pedagogista kokemusta. 4.-6.-luokalaisten rasteilla päästiin myös haastattelemaan eri kielien natiivipuhujia esimerkiksi Chilestä, Ranskasta, Japanista ja Espanjasta. Tapahtumaa olivat mukana tekemässä myös SPR, trampoliiniparkki ja Goethe-instituutti.

Kotiin lähti innokkaita oppilaita, joiden puheissa vilisi päivän aikana opittuja uusia kieliä.