Turun kaupunki tarjoaa kolmiulotteisen kaupunkimallin aineistoa avoimena datana. Aineistoa voi ladata kuka tahansa vapaasti käyttöönsä. Tässä vaiheessa julkaistu aineisto kattaa rakennukset koko Turun kaupungin alueelta sekä laserkeilauksen avulla tuotetun pistepilven Hirvensalon eteläosasta Turun kehätielle.

Kuva keilaus- ja rakennusmalliaineistosta.

Rakennukset ovat kahta eri tarkkuustasoa. Näistä tarkempi vastaa rakennuksen todellista muotoa sisältäen myös merkittävät yksityiskohdat esimerkiksi katoissa. Epätarkempi aineisto sisältää rakennuksen pohjanmuodon mukaisen laatikon, jonka korkeus määräytyy arvioidun kerroskorkeuden ja kerroslukumäärän mukaisesti.

Tarkemman tason rakennukset kattavat keskusta-alueen ja keskusta-alueen ympäristöä. Pohjois- ja etelä-Turun rakennusten mallinnustilanne vastaa tällä hetkellä pääosin epätarkempaa tasoa. Tarkemman tason rakennusmallialue laajenee koko ajan.

Rakennuksiin liittyy tietoja rakennus- ja huoneistorekisteristä, esimerkiksi rakennuksen kerrosala ja käyttötarkoitus.

Laserkeilausaineistot on tuotettu keväällä 2017. Laserkeilausaineisto koostuu pistepilvestä, jossa jokaisen pisteen taso- ja korkeussijainti tunnetaan.

Julkaistu aineisto on suunnattu ensisijaisesti arkkitehti- ja suunnittelutoimistoille suunnittelun ja rakentamisen tarpeisiin, mutta aineisto on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä.

Tarkempaa tietoa aineistosta löytyy Turun karttapalvelimelta. Napsauta vasemman laidan valikosta ”Valitse kartalla näkyvät tiedot” ja avaa avoimen datan valikko.

Avoimen datan aineistoa tullaan jatkossa laajentamaan ja tarkentamaan.