Euroopan komission nimittämä korkeantason työryhmä julkaisi tekoälyn eettiset ohjeet 8. huhtikuuta. Ohjeisiin kuuluu työryhmän kehittämä luotettavan tekoälyn arviointilista, jota testataan kesällä alkavassa pilottivaiheessa.

EU haluaa olla tekoälyn kehittämisen ja käyttöönoton etulinjassa säilyttääkseen kilpailukyvyn ja turvatakseen tekoälyn eettisen kehityksen. Tavoitetta tukeakseen komissio julkaisi huhtikuussa 2018 tekoälystrategian, joka listaa toimia tekoälyn investointien ja koulutuksen edistämiseksi sekä yleisten eettisten linjauksien kehittämiseksi.

Pitkän uran Nokialla tehneen Pekka Ala-Pietilän vetämä riippumattomista asiantuntijoista koostuva työryhmä aloitti tekoälyn eettisten linjauksien työstämisen kesällä 2018. Nyt julkaistut eettiset ohjeet sisältävät yksityiskohtaisen arviointilistan luotettavan tekoälyn kehittämisestä ja käytöstä.

Avainvaatimukset luotettavalle tekoälylle ovat:

  • Ihmisen toimijuus ja ihmisen suorittama valvonta: Tekoälyjärjestelmien tulisi toimia tasa-arvoisen yhteiskunnan mahdollistajina tukemalla ihmisen toimijuutta ja edistämällä perusoikeuksia, eikä niillä saisi vähentää, rajoittaa tai ohjata väärin ihmisen itsenäistä päätäntävaltaa.
  • Vakaus ja turvallisuus: Luotettava tekoäly edellyttää, että algoritmit ovat turvallisia, luotettavia ja riittävän vakaita virheellisyyksien tai epäjohdonmukaisuuksien varalta kaikissa tekoälyjärjestelmän elinkaaren vaiheissa.
  • Yksityisyyden suoja ja datan hallinta: Kansalaisilla olisi oltava täydet mahdollisuudet valvoa omia tietojaan, eikä tällaisia tietoja saa käyttää heitä vahingoittavalla tai syrjivällä tavalla.
  • Läpinäkyvyys: Tekoälyjärjestelmien jäljitettävyys olisi varmistettava.
  • Monimuotoisuus, syrjimättömyys ja oikeudenmukaisuus: Tekoälyjärjestelmissä olisi otettava huomioon kaikki inhimilliset kyvyt, taidot ja vaatimukset ja varmistettava esteettömyys.
  • Yhteiskunnallinen ja ekologinen hyvinvointi: Tekoälyjärjestelmillä olisi edistettävä myönteistä yhteiskunnallista muutosta sekä kestävyyttä ja ekologista vastuuta.
  • Vastuuvelvollisuus: Käyttöön tulisi ottaa mekanismeja, joilla varmistetaan tekoälyjärjestelmiin ja niiden tuloksiin liittyvä vastuu ja vastuuvelvollisuus.

Seuraavaksi eettisiä ohjeita tulee testata käytännössä. Tätä varten komissio käynnistää kesällä pilottivaiheen, jossa teollisuudenaloja, tutkimuslaitoksia ja viranomaisia pyydetään testaamaan työryhmän kehittämää arviointilistaa. Yritykset, julkishallinnot ja organisaatiot voivat jo liittyä eurooppalaiseen tekoälyallianssiin, jonka kautta saa tietoa pilottivaiheen käynnistymisestä.

Pilottivaiheen jälkeen vuoden 2020 alussa asiantuntijaryhmä arvioi uudelleen arviointivaatimuksia ja komissio esittää jatkotoimia pilotin kokemusten pohjalta.

Tavoitteena on, että eurooppalaiset eettiset ohjeet saataisiin levitettyä myös kansainvälisesti. Tämän vuoksi jo pilottivaiheeseen otetaan mukaan myös Euroopan ulkopuolisia yrityksiä ja kansainvälisiä järjestöjä.

Eettisten ohjeiden lisäksi tekoälyn kehittämistä ja käyttöä edistetään perustamalla tekoälyn huippuosaamiskeskuksia sekä digitaalisia innovaatiokeskittymiä (digital innovation hubs). Innovaatiokeskittymiä tullaan rahoittamaan tulevalla rahoituskaudella uudesta Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta (lue lisää). Jäsenvaltioiden ja muiden sidosryhmien kanssa aiotaan myös kehittää datan yhteiskäytön ja yhteisten data-avaruuksien hyödyntämistä.

Asiasanat: