Brysselin keväässä eletään mielenkiintoisia hetkiä. Samalla kun EU-parlamentti viimeisteli vaalikauden lainsäädäntöurakkansa huhtikuun puolivälissä, kohdistuvat katseet jo toukokuun lopussa käytäviin vaaleihin ja siitä vielä eteenpäin. Tulevaa rahoituskautta on viime kuukausien aikana myös valmisteltu täyttä häkää: osasta ohjelmia ollaan jo päästy sopuun, osassa neuvottelut päästään aloittamaan vasta syksyllä. Tässä uutiskirjeessä pyrimme valottamaan tulevia suuntaviivoja niin parlamentin kokoonpanon kuin rahoitusohjelmien osalta.

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään kuukauden kuluttua, Suomessa varsinainen vaalipäivä on 26.5. ja ennakkoon voi äänestää 15.-21.5. EU-kriittisten voimien ennustetaan saavan paljon lisäpaikkoja tulevassa parlamentissa perinteisten poliittisten ryhmien puolestaan menettäessä kannatustaan. Miltä tulevan parlamentin ennustetaan näyttävän ja miten uusi kokoonpano tulee vaikuttamaan EU:n päätöksentekoon ja uuden komission muodostamiseen? Olemme koostaneet paikkaennusteista oman jutun, samoin voit lukea tästä uutiskirjeestämme parlamentin ja komission muodostamisen aikatauluista.

Euroopan parlamentin vaaleihin liittyen Turussa järjestetään ainakin kaksi kiinnostavaa keskustelutilaisuutta. Nuoret ehdokkaat pääsevät ääneen Turun yliopistolla 10.5. järjestettävässä ”Tulevien sukupolvien Euroopasta päätetään keväällä 2019” -vaalipaneelissa. Centrum Balticum järjestää puolestaan Åbo Akademin Arkenilla 16.5. ”Muuttuuko, murtuuko vai masentuuko EU?” -vaalikeskustelun, jossa on mukana jatkokaudelle pyrkiviä meppikonkareita.

Mynämäellä järjestetään puolestaan Eurooppa-päivänä 9.5. kansalaistapahtuma, jonne kaikki Euroopasta ja EU-vaaleista kiinnostuneet ovat tervetulleita. Eurooppa-toimisto on tilaisuudessa mukana ”Alueiden EU – miten EU vaikuttaa alueelliseen kehitykseen?” -paneelikeskustelussa. Tilaisuuden järjestää Schuman-seura yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.

Ennen EU-vaaleja on myös hyvä tehdä yhteenveto siitä, mihin asti EU:n tulevan 2021-2027 ohjelmakauden valmisteluissa on päästy. Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat päässet sopuun monista rahoitusohjelmista, mutta osassa ohjelmia neuvottelut tullaan aloittamaan vasta uuden parlamentin astuttua toimeen. Lisäksi budjettikysymyksiin tullaan tarttumaan vasta Suomen puheenjohtajuuskaudella, ja todennäköisesti valmista saadaan vasta vuoden 2020 puolella. Olemme koonneet nettisivuillemme tietoa tulevan rahoituskauden valmisteluista ja varsinaissuomalaisille toimijoille tärkeimmistä ohjelmista. Lisäksi Turun AMK:lla järjestetään 6.5. ”Kurkistus EU:n ohjelmakauteen 2021-2027” -tilaisuus Europe Direct -pisteen, Varsinais-Suomen liiton sekä Eurooppa-toimiston toimesta. Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmoittautua voi 30.4. asti. Tervetuloa mukaan!

 

Asiasanat: